2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szerb radikálisok nem támogatnak kisebbségi kormányt

2007. április 26. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

A Szerb Radikális Párt (SRS) nem tárgyal kisebbségi kormány létrehozásáról, s ha az létrejön, nem fogja támogatni - közölte szerdai nyilatkozatában az SRS.

A bejelentéssel a párt cáfolta azt a Vojislav Kostunica ügyvezető szerb miniszterelnök környezetéből felröppent hírt, hogy a szélsőséges nacionalistának tartott radikálisok külső, parlamenti támogatásával kisebbségi kormány alakul Szerbiában.

"Nem akarunk a részesévé válni semmilyen mocskos politikai játéknak, s elutasítjuk a felelősség másokra hárításának taktikáját is. Úgy gondoljuk, hogy az általános választások jelentik a legjobb megoldást Szerbia és polgárai számára" - fogalmaztak nyilatkozatukban a szerb parlament legnagyobb frakciójával rendelkező radikálisok.

A január 21-i választás óta Szerbiának ügyvezető kormánya van csupán, s a törvényhozásba jutott pártok között annyira elmérgesedett a viszony, hogy a parlament működését sem voltak képesek beindítani. Amennyiben május 15-ig nem alakul meg az új kormány, az alkotmány értelmében 60 napon belül, tehát legkésőbb július 14-ig újabb választást kell tartani. Politikai elemzők előrejelzései szerint ez a 250 tagú parlamentben jelenleg 81 képviselővel rendelkező radikálisoknak a januárinál is nagyobb arányú győzelmét eredményezné. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS