2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rice: nevetséges, hogy az oroszokat fenyegeti majd a kelet-európai rakétapajzs

2007. április 26. 15:14, utolsó frissítés: 15:14

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Oslóban, a NATO nem hivatalos külügyminiszteri értekezlete előtt kijelentette: "Teljesen nevetséges az a felvetés, hogy tíz elfogó rakéta és néhány pár radar Kelet-Európában fenyegetni fogja az orosz hadászati elrettentő erőt, és ezt mindenki tudja" - mondta Rice egy sajtótájékoztatón, miután találkozott a házigazda Norvégia külügyminiszterével.

"Az oroszoknak több ezer rakéta-robbanófejük van. Egyszerűen nincs értelme annak az elképzelésnek, hogy meg lehet állítani Oroszország hadászati elrettentő erejét néhány elfogó rakétával" - tette hozzá.

A NATO-tagállamok külügyminiszterei pár nappal azután találkoztak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter hiába próbálta Moszkvában meggyőzni az orosz felet, hogy a rakétapajzs nem jelent számára stratégiai fenyegetést.

Rice közölte, hogy az Egyesült Államok további tárgyalásokat akar az orosz illetékesekkel, és el akarja oszlatni azt a zavart, amelyet tíz elfogó rakéta lengyel területre és egy radarállomás cseh területre telepítésének terve okozott. A terv értelmét több európai szövetséges is kétségbe vonja, köztük Norvégia is.

Jonas Gahr Store norvég külügyminiszter a Rice-szal való találkozója után azt mondta, hogy "őt még meg kell győzni a veszély létezéséről", amelyet Irán és Észak-Korea fegyverkezése jelenthet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS