2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ségo 49, Sarko 51: versenyt nyal a centristáknak a két francia elnökjelölt

2007. április 25. 16:09, utolsó frissítés: 16:09

A centrista szavazók többsége a francia elnökválasztás második fordulójában Ségolene Royal szocialista jelöltre adná voksát, aki - ha ma lenne a választás - a szavazatok 49 százalékát, míg Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt az 51 százalékát szerezné meg - derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutató felméréséből, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című francia napilap.

Az elmúlt két napban végzett hat felmérés során fokozatosan csökkent a különbség a francia elnökválasztás május 6-i második fordulójába jutott két jelölt között. Az első forduló napján, vasárnap még a választók 54 százaléka úgy gondolta, hogy Sarkozyt akarja Franciaország új államfőjeként látni.

A Sofres és az Ipsos felmérése is azt mutatja, hogy a 18,54 százalékkal harmadik helyen végzett Francois Bayrou centrista jelölt (UDF) szavazóinak csak 25 százaléka kívánja a jelenlegi koalíciós társ, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltjére, azaz Sarkozyre adni a voksát a második fordulóban, míg 46 százalékuk a baloldali jelöltre fog voksolni. A centrista szavazók 29 százaléka pedig még nem hozta meg döntését. Egy részükről elképzelhető, hogy távol marad a második fordulóban, amennyiben Francois Bayrou addig nem szólít fel egyetlen jelölt támogatására sem.

A második forduló kimenetelét várhatóan meghatározó 6,8 millió centrista jelölt kegyeiért a versenyfutás mindkét oldalon folytatódik.

Ségolene Royal kedden esten Montpellier-ben tartott nagygyűlésén kijelentette, hogy "természetesen" lesznek kormányában centrista miniszterek, ha Bayrou őt támogatja a második fordulóban. A nap folyamán a baloldali jelölt a centrista és a balközép politikusok körében nagy becsben álló Jacques Delors-ral, az Európai Bizottság egykori elnökével találkozott, aki támogatja a baloldal és a centrum közeledését. Francois Bayrou korábban többször jelezte, hogy Delors-ral együtt tudna dolgozni.

Ezzel egy időben Nicolas Sarkozy a centristák központjának számító Rouenban tartott nagygyűlést, ahol kijelentette, hogy "kezét nyújtja minden centrista barátjának". A konzervatív jelölt szerint Royal mindenkivel tárgyal és azt hiszi, hogy elég a választók nélkül a pártok között elintézni mindent. "A Szocialista Párt egy, a meggyőződésem és eszméim elleni frontról álmodozik" - tette hozzá. Sarkozy elítélte, hogy ellenfelei személyét támadják, amelyet agresszívnek minősítenek.

Lapértesülések szerint Sarkozy hétfőn este felhívta a centrista jelöltet, aki viszont nem vette fel a telefont. A konzervatív jelölt ezt elismerte, de hozzátette: "csak gratulálni akartam az első fordulóban elért eredményéhez".

Francois Bayrou elemzők szerint egyik oldal támogatására sem fog felszólítani a két forduló között. Az UDF-et ugyanakkor koalíciós szerződés köti az UMP-hez a júniusi nemzetgyűlési választások előtt. A szocialista jelölt támogatása esetén a 29 centrista jelölt helye kerülhet veszélybe a következő parlamentben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS