2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrán belpolitikai válság: nem lesz májusban előrehozott választás

2007. április 25. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság döntése szerint nem tarthatók meg május 27-én a Viktor Juscsenko elnök által kiírt előrehozott választások - ismertette a testület határozatát Olekszandr Lavrinovics ukrán igazságügyi miniszter szerdán Kijevben.

A kormányülés után megtartott sajtótájékoztatón a miniszter közölte: a bíróság egyebek közt azzal indokolta döntését, hogy a megjelölt időpontig nem lehet életre hívni a körzeti választási bizottságokat. A döntés ellen nem lehet fellebbezni - hangoztatta.

Mint kitűnt szavaiból, az alkotmánybíróság ennek ellenére még hozhat később olyan döntést, hogy helyes és alkotmányos volt Juscsenko rendelete az előrehozott választásokról, ám akkor új időpontot kell kitűzni, s gondoskodni kell arról, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően, minden határidő megtartásával lehessen megrendezni a választásokat.

Ukrán parlamenti forrás szerint a kormányzó (oroszbarát) kormánykoalíció és a (Nyugat-barát) Juscsenko elnökhöz közel álló ellenzéki erők szerdán magas szintű konzultációt tartanak Kijevben a belpolitikai válság megoldásáról. (MTI/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS