2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Börtönlázadások Görögországban

2007. április 25. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

A görög rendőrség ellenőrzése alá vonta szerdán a malandrinoszi börtön épületét, amelyben egy fogoly bántalmazása miatt két nappal korábban lázadás tört ki, de mintegy száz elítélt még mindig tüntet, a börtön teraszán tartózkodik - közölték igazságügyi források.

Az ország középső részén található intézmény mintegy négyszáz lakója - aki mind súlyos büntetését tölti - átadott a hatóságoknak egy sor követelést tartalmazó listát. Fogva tartási körülményeik javítását és büntetésük csökkentését akarják elérni.

A malandrinoszi lázadás átterjedt az ország több más börtönére is. Szolidaritásból a foglyok nem hajlandók visszatérni cellájukba, illetve ételt venni magukhoz a patraszi, a náfpliói, a láriszai, a tríkalai, a korfui, a szaloniki, a komotiní, illetve két krétai börtönben.

Az ország legnagyobb börtönében, az athéni Korüdalloszban az egyik épületszárny lakói kedd este meggyújtottak több tárgyat, és megpróbálták ellenőrzésük alá vonni az épületrészt. A rohamrendőrség könnygázt és kábító gránátokat vetett be ellenük. Három elítélt megsebesült az összecsapásokban, négy börtönőrt pedig a könnygáz bénított meg. A hatóságok az éjszaka a patraszi, a láriszai, a szaloniki és a trikalai börtönben is elkezdték a rend helyreállítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS