2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia elnökválasztás: a muzulmánok Royalt, a nők Sarkozyt támogatták

2007. április 24. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

A francia elnökválasztás első fordulójában élen végzett Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt a pártokkal történő politikai megegyezés nélkül kívánja a centrista szavazókat megszólítani, míg a második fordulóban kisebb eséllyel induló baloldali riválisa, Ségolene Royal "nyilvános párbeszédet" ajánlott Francois Bayrounak, a harmadik helyen végzett s így kiesett centrista jelöltnek.

A végleges eredmények szerint Sarkozy a szavazatok 31,18 százalékát kapta az elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában, míg fő vetélytársa 25,87 százalékhoz jutott. Az öt nagy közvélemény-kutatóintézet mindegyike a konzervatív jelöltet tartja esélyesebbnek az államfői posztra: a felmérések szerint 52-54 százalékkal ő nyerné meg a második fordulót, ha azt ma tartanák.

Az elemzők ugyanakkor hangsúlyozzák: a választás végső kimenetele azon múlik, hogy az első fordulóban 18,54 százalékkal harmadik helyen végzett centrista jelölt szavazói kire adják voksukat a második fordulóban. Francois Bayrou, az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) első embere egyelőre nem szólított fel egyik jelölt támogatására sem.

Ségolene Royal - akinek a győzelemhez a centrista szavazatok kétharmadára lenne szüksége - "nyílt és nyilvános párbeszédet" ajánlott Bayrounak a "politika újjáépítéshez és a változáshoz", amely elképzelései szerint "mindenki előtt és átláthatóan zajlana". Valence-ban tartott hétfő esti nagygyűlése előtt a szocialista jelölt újságíróknak megerősítette, hogy telefonon tájékoztatta a centrista jelöltet szándékáról. "Várom a választ. Bayrounak kell megmondania, hogy szeretné-e ezt a vitát. Egyelőre még nincs szó szövetségről" - tette hozzá.

Dijonban tartott kampánygyűlésén Nicolas Sarkozy "szellemi nyitottságot" ígért, de elutasított minden "politikai alkudozást". A konzervatív jelölt kijelentette: "nincs szükség semmilyen megegyezésre, ha a lényegben megegyezünk".

Elemzők szerint Sarkozy úgy ítélte meg, hogy a második fordulóban nem fog annyi centrista szavazó a baloldali jelöltre voksolni, hogy az be tudja hozni hátrányát a konzervatív jelölttel szemben, ezért nem szükséges a két forduló között "középre húznia".

A nagygyűlésen felszólaló konzervatív politikusok ugyanakkor üdvözölték az ott megjelent centrista kollegáikat, valamint Ségolene Royal korábbi gazdasági tanácsadóját, Eric Bessont, aki a baloldali jelöltről írt leleplező kötete után átpártolt Sarkozy táborába. André Santini UDF-képviselő pedig kedden jelezte: a párt parlamenti frakciójának 29 tagjából 12 kész csatlakozni Sarkozy táborához.

Ségolene Royalra szavazott egyébként a franciaországi muzulmánok 64 százaléka, Sarkozyre mindössze egy százalékuk adta a voksát. Bayrou 19 százalékos támogatottságot ért el a muzulmán vallású lakosság körében. Royal viszont kevesebb szavazatot kapott a nőktől: Sarkozy 31 százalékkal elhódította a női szavazókat Royal elől, aki csak 27 százalékukat tudta meggyőzni. A férfiak 28 százaléka szavazott a konzervatív jelöltre és 24 százaléka baloldali riválisára.

A korosztályi megoszlásban a 18 és 24 év közöttiek körében Royal hódított 28 százalékkal, de Sarkozy is 25 százalékot ért el. A foglalkozás, úgy tűnik, jobban meghatározza, hogy kire szavaznak a francia választók: az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest elvesztett egymillió szavazat ellenére a munkásrétegek körében továbbra is Jean-Marie Le Pen a legnépszerűbb 25 százalékkal, őt követi Royal 20, illetve Sarkozy 19 százalékkal.

A gazdák és a kereskedők azonban már szívesebben szavaztak Sarkozyre, háromszor annyian, mint Royalra. A szocialista jelöltet a felsővezetők kedvelik a leginkább, 30 százalékuk szavazott rá, 28 százalékuk pedig Sarkozyre és csak 4 százalékuk Le Penre. A diákoknál, a köztisztviselőknél és a munkanélkülieknél viszont Royal tíz ponttal előzi meg Sarkozyt.

Összességében a szocialista szavazótábor inkább fiatal, diplomás és városlakó. Nicolas Sarkozyt pedig a hatvan éven felettiek, a vidéken és a magasabb jövedelmű háztartásban élők kedvelik jobban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS