2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

200 áldozattal járt a nigériai elnökválasztás, az eredmény sem hitelt érdemlő

2007. április 24. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

A kormánypárt jelöltje, Umaru Yar'Adua kapta a legtöbb szavazatot a hét végi nigériai elnökválasztáson - jelentette be hétfőn a választási bizottság.

A két legnagyobb támogatottságot élvező ellenzéki jelölt - az Össz-nigériai Néppárt (ANPP) színeiben induló Muhammadu Buhari és Atiku Abubakar jelenlegi alelnök - elutasította az eredményt, amelyet a bizottság kihirdetett.

A hivatalos tájékoztatás szerint a kormányzó Demokrata Néppárt jelölte több mint 24,6 millió szavazatot kapott, a második helyezett Muhammadu Buhari lett 6,6 millió szavazattal, a harmadik pedig Atiku Abubakar.

Umaru Yar'Adua
számított a választás fő esélyesének. Őt támogatta az 1999 óta hivatalban lévő Olusegun Obasanjo jelenlegi államfő is, aki már nem indulhatott még egyszer.

Afrika legnépesebb államában, amely a kontinens vezető olajtermelő országa, a szombati elnökválasztásnak az volt a tétje, hogy 1960, a Nagy-Britanniától történt függetlenedés óta most első ízben sikerül-e olyan hatalmi átmenetet megvalósítani, amelyben az egyik választott vezető egy másik választott vezetőnek adja át az irányítást.

A voksolást azonban erőszakcselekmények és szabálytalanságok kísérték; az egyik ellenzéki párt és civil szervezetek a voksolás megismétlését követelik.

A választási napon és azt megelőző héten az Európai Unió megfigyelőinek becslése szerint mintegy kétszáz emberi életet követelt az erőszak.

A Kongresszusi Akció (AC) ellenzéki párt szerint tömeges szabálytalanságok történtek a voksoláson, ezért azt meg kell ismételni. Az európai uniós megfigyelők úgy foglaltak állást, hogy a választás nem volt hiteles. Hasonló bírálatot tett közzé a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) képviselője is, aki szerint a voksolás nem volt sem szabad, sem pártatlan.

Az EU megfigyelői szerint a nigériai választások messze nem ütötték meg a nemzetközi mércét, az eredmények nem hitelt érdemlőek, ráadásul 200 halálos áldozat elfogadhatatlan. A választásokat rosszul szervezték, egyáltalán nem voltak átláthatóak, súlyos szabálytalanságok voltak, s bizonyítékok vannak csalásra is, főként a szavazatok összeszámlálásakor. A legkevesebb kétszáz halálos áldozatot, akik között jelöltek is voltak, az uniós megfigyelők elfogadhatatlannak minősítettek az emberi jogok tisztelete és a demokratikus eljárás szempontjából.

Olusegun Obasanjo nigériai államfő egy nyilatkozatban maga is elismerte: a választásokról "nem lehet azt mondani, hogy tökéletesek", azzal vádolt egyes ellenzéki vezetőket, hogy erőszakot szítottak. Kijelentette ugyanakkor, hogy a nigériaiaknak továbbra is bízniuk kell a demokratikus folyamatban. "Remélem, hogy a választási bíróságok és fellebbviteli fórumok befejezik az ügyek felülvizsgálatát (a hatalom május 29-re tervezett átadásáig), a nigériaiak megbékélnek egymással."

Az elnökválasztással egy időben újjáválasztották a kétkamarás törvényhozást is: a 360 tagú képviselőházat és a 109 tagú szenátust. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS