2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olaszország visszaadja Líbiának a kürénéi Vénuszt?

2007. április 24. 16:20, utolsó frissítés: 16:20

Olaszország visszaadhatja Líbiának a gyarmati időszakban, 1912-ben Rómába szállított kürénéi Vénuszt, miután egy bíróság hétfőn kimondta, hogy a szobor nem része az olasz kulturális örökségnek.

A fej nélküli "kürénéi Vénuszt" az ókori görög településről, Kürénéből vitték el olasz katonák, majd Rómában állították ki.

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő 2002-ben Líbiában tett látogatásakor ígérte meg Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek, hogy visszaadják a szobrot, de a Mi Olaszországunk nevű csoport bírósághoz fordult a döntés ellen.

Alessandro Ruffini, Líbia római nagykövetségének jogi képviselője elmondta: a laziói fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy megalapozott az a megállapítás, amely szerint Olaszország nem támaszthat történelmi igényt a szoborra.

Fabio Rampelli, a Nemzeti Szövetség (AN) parlamenti képviselője reményét fejezte ki, hogy a Vénusz nem jut ugyanarra a sorsra, mint az Axum obeliszk, amelyet Benito Mussolini vitetett el 1937-ben az olaszok által megszállt Abesszíniából. Az obeliszket később visszaadták Etiópiának, és azóta Rampelli szerint egy háztetőn hever. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS