2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamász: nem létezik többé az izraeli-palesztin tűzszünet

2007. április 24. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

A Hamász katonai szárnya szerint nem létezik többé az izraeli-palesztin tűzszünet. Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok kedden tette ezt a bejelentést, néhány órával azután, hogy magára vállalta több tucat Kasszám típusú rakéta és aknalövedék kilövését izraeli területre. A támadást a fegyveres csoport bosszúnak szánta kilenc ciszjordániai palesztin haláláért, akiket izraeli katonák öltek meg a hét végén.

"A tűzszünet nem létezik többé. Az izraeli ellenség volt az, amely nem tartotta tiszteletben, és most a palesztin csoportokon a sor. Csapásaink folytatódnak, készek vagyunk mind több katonájukat elrabolni és megölni" - nyilatkozott a szervezet szóvivője.

A Hamásszal szövetséges fegyveresek rabolták el tavaly júniusban a Gázai övezet határvidékén Gilád Salit izraeli tizedest. A szabadulásával kapcsolatos fogolycseréről folyó tárgyalások jelenleg holtponton vannak, mert az elrablók több száz, Izraelben elítélt palesztin szabadon bocsátását követelik, köztük olyanokét is, akiknek közük volt izraeliek megöléséhez.

Egy izraeli katonai szóvivő szerint összesen öt rakéta landolt izraeli területen, a támadásban senki sem sebesült meg. Ezt követően izraeli harci helikopterek tüzet nyitottak több rakétakilövőre a Gázai övezet déli részén.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes a brit hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: a Hamász nem tartotta tiszteletben a tűzszünetet, többször megpróbált behatolni Izrael területére, s Izraelnek nem volt más választása, mint megelőzni ezeket az akciókat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS