2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia elnökválasztás: Sarkozy és Royal a két pólus. A centristák a mérleg nyelve?

2007. április 23. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Franciaországban hétfő hajnalban befejezték az elnökválasztás első fordulójában belföldön leadott szavazatok összeszámlálását, s ez alapján Nicolas Sarkozy, a konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP) 31,11 százalékkal végzett az élen az elnökválasztás első fordulójában, Ségolene Royal szocialista jelölt 25,84 százalékot szerzett.

Az elnökválasztás május 6-i második fordulójába bejutott első két helyezettet a centrista Francois Bayrou követi 18,55 százalékkal, a negyedik helyen Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali vezér végzett 10,51 százalékos eredménnyel. A részvétel 84,6 százalékos volt.

Az országos francia napilapok kommentárjai jobb- és baloldalon egyaránt üdvözlik, hogy Franciaországban ismét két jól elkülöníthető politikai tábor van.
"Mindazokat, akik azt hitték, hogy a politika végét éltük az elmúlt tíz évben, ez az április 22-i vasárnap vidáman meghazudtolta és gyönyörűen kitörölte 2002. április 21-ét... A kétpólusú politika oly módon állította vissza logikáját, ahogy az elképzelhetetlennek tűnt... Először fordult elő harminc év óta, hogy az első forduló két továbbjutója ilyen magas eredménnyel indul a második fordulónak. Először fordul elő húsz éve, hogy ilyen nagy a különbség a két első és az őket követők között " - írta a Le Figaro. A konzervatív lap szerint a végső csata nehéz lesz, de "Sarkozynek jobbak az esélyei, mert jobb kártyái vannak".

"Franciaország megmentette a baloldalt és világosan választott. Állami tekintély, rendőrségi keménység, migrációs stop, identitási befelé fordulás: először fog egy őszinte jobboldal megmérkőzni a második fordulóban egy olyan baloldallal, amelynek újjászületésre van szüksége... A nagygyűlések madonnája nem elégedhet meg azzal, hogy ujjal mutogat a gonosz Sarkozyre... A negatív tervvel szemben pozitív tervet kell felmutatnia. Intézkedésekkel, javaslatokkal, döntésekkel kell szolgálnia" - hangsúlyozta a baloldali Libération.

"Véget ért a 2002. április 21-i rémálom" - vélekedett a
La Voix du Nord regionális lap, üdvözölve, hogy ezúttal a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen nem jutott be a második fordulóba.

Romano Prodi olasz kormányfő reméli, hogy szövetség alakulhat ki a francia elnökválasztás második fordulója előtt a versenyben maradt Ségolene Royal és az első fordulóban kiesett Francois Bayrou centrista politikus között. Bayrou választói lehetnek a mérleg nyelve a francia elnökválasztás második fordulójában - vélekedett az ANSA hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Noha Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt egyértelmű előnyre tett szert, a végeredmény azoktól a megállapodásoktól függ, amelyeket a továbbjutó jelöltek kötnek azokkal a jelöltek, akik az első forduló nyomán kiestek a versengésből - fejtegette. A továbbjutó Royal és az első fordulóban kiesett Bayrou szövetsége "világos helyzetet és rendet" teremthetne a francia politikában - tette hozzá.

Silvio Belusconi, Olaszország volt kormányfője, a jobbközép ellenzék vezéralakja egyértelmű támogatásáról biztosította hétfőn Sarkozyt. Ha Sarkozy nyer, akkor "Angela Merkel német kancellárral összefogva nyugatibbá és atlantibbá tenné Európát" - idézte az olasz ellenzék vezetőjét az ANSA.

Vasárnapi közvéleménykutatás szerint Sarkozy a voksok 52-54%-ára számíthat, míg Royal 46-48%-ot kaphat. (bbc, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS