2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Benyújtotta lemondását a palesztin belügyminiszter: inog az egységkormány

2007. április 23. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Benyújtotta lemondását Háni al-Kavaszmi palesztin belügyminiszter a Hamász-párti kormányfőnek, Iszmáil Haníjének, de Gázi Hamad kormányszóvivő közlése szerint a miniszterelnök nem fogadta el azt.

Kormánytisztviselők szerint Kavaszmi azért akart távozni a kormányból, mert úgy véli, nem halad a biztonsági erők reformja, és neki nincs döntéshozó hatalma, szélmalomharcot folytat minisztériumában. A minisztert elkedvetlenítette a biztonsági erők vezetői közötti együttműködés hiánya.

A kormány a hónap elején hagyta jóvá Kavaszmi száznapos tervét, amely a biztonsági erők megreformálására és a palesztin területeken tapasztalható kaotikus, törvénytelen állapotok felszámolására dolgozott ki. A reform végrehajtása azonban eddig nem haladt előre.

Kavaszmi lemondásának felajánlása a belső ellentétek első jele az egy hónappal ezelőtt megalakult nemzeti egységkormányban, és mivel a belügyminiszteri a legkényesebb poszt, a Mahmúd Abbász elnök vezette mérsékeltebb Fatah mozgalom és a radikális Hamász erre talált a legnehezebben mindenki számára megfelelő személyt (a független Kavaszmit), a miniszter esetleges távozása megbéníthatja a törékeny egységkormányt.

Abbász és a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője, Háled Mesaal szombaton találkozik Kairóban - jelentette be egy neve elhallgatását kérő, magas rangú palesztin tisztségviselő. Főleg a Hamász és a Fatah politikai partnerségéről, a palesztinok elleni nyugati szankciók feloldásának esélyeiről, az ezért teendő erőfeszítésekről fognak tárgyalni - tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS