2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pozsony: levágták Petőfi kezét

2007. április 23. 15:56, utolsó frissítés: 15:56

Ismeretlen tettesek súlyosan megrongálták szombat hajnalban a pozsonyi Petőfi-szobrot. A kétalakos, eddig is többször vandálok áldozatául esett életnagyságú szobornak a nyilván magyarellenes indulatoktól vezérelt támadók valamilyen eszközzel levágták a költőnek és a múzsáját jelképező szoboralaknak a kezét, a március 15-i koszorúkból pedig a szlovák nemzeti jelképet formáló kettőskeresztet építettek a szobor előtt.

A szlovák rendőrség háromszázezer koronára becsüli a kárt.

Dása Kollárova, a pozsonyi kerületi rendőr-főkapitányság munkatársa hétfőn közülte: a rendőrség keresi a 2003-ban felújított szobor elleni támadót, és arra kéri a lakosságot, hogy aki bármilyen információval tudja segíteni a nyomozást, az vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

Pozsonyi magyar körökben sokan úgy látják, hogy az elkövető a bűncselekményt szándékosan időzítette az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin felvidéki látogatásának napjára.

A rongálást követően egyébként a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője szombaton kijelentette: a szlovákiai körúton tartózkodó Szili Katalin megbeszélései a magyarok határon átnyúló politikai egyesítésének intézményesítését célzó törekvéseket jeleznek. Rafael Rafaj azt állította: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának törekvései "bizonyos formában a Nagy-Magyarország eszméit" jelenítik meg,

A magyar és a szlovák házelnök vasárnap elítélte a pozsonyi Petőfi-szobor megrongálását, valamint az SNS frakcióvezetőjének Szili Katalin látogatásával kapcsolatos kijelentését. A szlovák parlament vezetője az MTI-nek kiemelte: a Petőfi-szobor megrongálása "olyan vandalizmus, amelynek a kulturális életben semmilyen helye nincs". Pavol Paska hozzátette, hogy tájékoztatni fogja a belügyminisztert az esetről, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szoborcsoportot mielőbb helyreállítsák.

A házelnök hangsúlyozta: az ilyen jelenségek azért is sajnálatosak, mert Szili Katalin sokat tett a két ország közötti együttműködésért.

"Szeretnénk mindent megtenni a közös európai jövőnk érdekében és kiküszöbölni mindazokat a tényezőket, amelyek feszültséget szeretnének kelteni a magyar-szlovák kapcsolatokban. A feszültségkeltés nincs érdekében sem országaink lakosságának, sem a politikai erőknek" - fogalmazott Paska. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS