2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"2000 wattos társadalom" lenne Svájcból?

2007. április 23. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

Svájc az évszázad végéig kétharmadával akarja csökkenteni az ország energiafogyasztását. Ezt Moritz Leuenberger környezetvédelmi miniszter jelentette be egy berlini energiahatékonysági konferencián.

Leuenberger szerint a 2000 watt jelenleg bolygónk egy lakójának átlagos energiafogyasztása évente. Nyugat-Európában ez a fogyasztás jelenleg lakosonként átlagosan 6000 wattot tesz ki, míg Etiópiában 500, az Egyesült Államokban viszont 12000 watt. Leuenberger szerint Svájc képes arra, hogy 2100-ra megvalósítsa a 2000 wattos országot, vagyis ekkora legyen az egy lakosra jutó átlagos energiafogyasztás évente.

A technológia megvan, hiszen már építenek olyan házat, amely gyakorlatilag külső energia nélkül működik. A példa azt mutatja, hogy nem kell lemondani a komfortról és a mobilitásról, azonban az komoly nehézség, hogy a takarékos technológia gyakran még sokkal drágább a hagyományos termékeknél.

Leuenberger szerint globális szén-dioxid-adót kellene bevezetni világszerte, ami mindenütt megdrágítaná a fosszilis energiát, és mindenkit arra kényszerítene, hogy valóban takarékoskodjon. Egy ilyen adót nem egyszerű bevezetni, de a globális fölmelegedés a következő években hatalmas költségeket okoz. A károk elkerülhetetlenek, de ezzel az adóval fékezni lehetne a klíma további felmelegedését, és finanszírozni lehetne a megelőzést – mondta a berni kormány minisztere.

A svájci politikus arra kérte kollégáit, fogjanak össze, és ne elégedjenek meg a a lehetséges legkisebb közös nevezővel. "Az a kijelentés, hogy a szigorúbb gazdasági szabályozók más országokkal szemben hátrányt jelentenek, egyszerűen felelőtlen" – mondta Leuenberger. (mti/neue zürcher zeitung)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS