2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terrorszervezetekkel készül levelezni az EU

2007. április 21. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

Az Európai Unió ezentúl levelet küld majd a terrorista szervezetekről készített listán lévő csoportosulásoknak, illetve személyeknek, megindokolva, hogy miért szerepelnek a dokumentumban - szivárogtatták ki pénteken Brüsszelben diplomaták, hozzátéve, hogy az erről szóló döntést az EU-tagállamok külügyminisztereinek jövő hétfői luxemburgi tanácskozásán hagyják majd jóvá.

A szokatlan lépést az Európai Bíróság egyik múlt decemberi határozata kényszerítette ki: a testület ugyanis arra hivatkozva semmisítette meg az Iráni Népi Modzsahedek Szervezete nevű (az EU terrorista listáján szereplő) ellenzéki csoportosulás pénzeszközeinek befagyasztásáról szóló 2002-es uniós döntést, hogy a szervezet nem kapott lehetőséget érvei tisztességes és alapos kifejtésére, s hogy nem tudott fellebbezni.

A terrorista szervezetekről szóló EU-listán jelenleg 26 magánszemély és 28 szervezet szerepel (a modzsahedek mellett például a palesztin Hamász, vagy a baszk ETA).

Diplomáciai források szerint a lista azon szereplőinek, akiknek nem ismerik a címét, vagy legalább az ügyvédjük elérhetőségét, természetesen nem fognak levelet küldeni: ebben az esetben az EU hivatalos lapjában tesznek közzé egy tájékoztatást arról, hogy az érintettek a nekik szóló leveleket Brüsszelben átvehetik.

Mindenesetre a szervezeteknek, személyeknek egy hónapjuk lesz saját ellenérveik előadására, majd pedig - az esetleg beérkezett válaszok ismeretében - az EU-tagállamok júniusban áttekintik, hogy kell-e módosítani a listán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS