2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drasztikusan drágulhat az élelem Ausztráliában a példátlan aszály miatt

2007. április 20. 17:16, utolsó frissítés: 17:17

Az ausztrál hatóságok az élelmiszerárak drasztikus emelkedésére és a kontinens éléskamrájának számító térség teljes kiszáradásának lehetőségére figyelmeztették pénteken a lakosságot, mivel a példátlan aszály miatt a kormány öntözési tilalmat kényszerülhet bevezetni.

John Howard miniszterelnök közleményében tudatta, hogy három-ötszörösére emelkedhet a friss gyümölcsök - a citrusfélék és a csonthéjasok, illetve a szőlő és az alma - ára a május közepére tervezett vízkorlátozás hatására. Howard szerint megtiltják az öntözést és leállítják a környezetvédelmet szolgáló vízellátást, hacsak az elkövetkező 6-8 hétben nem esik országszerte eső.

A miniszterelnök arra kérte az ausztrálokat, esőért imádkozzanak a Murray és Darling folyók medencéjében. Howard szerint az elmúlt száz évben - amióta statisztikát vezetnek a csapadékról - nem volt olyen szárazság a két folyó vízgyűjtő medencéjében, mint most. A Franciaország-Spanyolország nagyságú területen állítják elő az ország agrártermékeinek 41 százalékát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS