2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jégtáblák között rekedt mintegy száz fóka- és bálnavadászhajó a kanadai partoknál

2007. április 20. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Mintegy száz, jégtáblák közé rekedt fóka-és bálnavadászhajó vesztegel napok óta a tengeren az északkelet-kanadai Új-Foundland és Labrador szövetségi tartományok partjainál - közölte a kanadai parti őrség.

A jégtörő hajókkal és helikopterekkel történő mentési folyamatot nehezítik a szűnni nem akaró heves viharok, és félő, hogy a szerencsétlenül járt hajók kifutnak az üzemanyagból, a legénységnek pedig elfogy az ivóvize és az élelme. Tizenöt hajó rendkívül súlyos veszélyben van, a nehéz időjárási viszonyok miatt pedig a kanadai parti őrségnek egy, a mentésben részt vevő jégtörő hajója is vészhelyzetbe került. A hajókon mintegy 600 ember tartózkodik.

A meteorológusok előrejelzései szerint a hét végén nyugatira fordulhat az északkeleti szél, amely a jégtáblákat a part közelében összeterelte, és ezzel a remények szerint könnyebbé válhat a mentés. Brian Penney, az új-foundlandi és a labradori parti őrség igazgatójának becslése szerint 5-7 napon belül tudják valamennyi hajót kiszabadítani. (MTI/dpa/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS