2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tegnap 233-an haltak meg merényletekben Irakban

2007. április 19. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Négy különböző robbantásos merénylet 183 halálos áldozatot szedett szerdán az iraki fővárosban, ezek közül a legvéresebb 127 ember életét oltotta ki. A nap folyamán összesen 233-an vesztették életüket erőszakos cselekményekben Irakban.

A legtöbben egy síita munkásoktól zsúfolt piacon történt robbantásban haltak meg. A pokolgépet egy parkoló gépkocsiban helyezték el a Szadríja piacnál. Februárban egy 137 halálos áldozatot követelő robbantás romba döntötte a piacteret, s a szerdai áldozatok legtöbbje azok közül a munkások közül került ki, akik a piac újjáépítésén dolgoztak.

Harminchárom személy a nagy síita szegénynegyed, Szadrváros bejáratánál álló ellenőrző pontnál, egy közlekedési dugó közepén elkövetett öngyilkos merényletben vesztette életét. A számos civil autós mellett az iraki biztonsági erők öt tagja is meghalt - közölte a rendőrség.

Nem sokkal korábban egy magánkórház mellett egy parkoló autóban robbant pokolgép, Bagdad egyik központi negyedében, Karradában. Ebben a támadásban tizenegyen haltak meg.

A negyedik, négy ember életét kioltó merényletet is parkoló járműben hagyott pokolgéppel követték el. A helyszín az északnyugati Riszafi városrész volt. Ugyanaznap a főváros déli részén fegyveresek megtámadtak egy rendőrjárőrt és megöltek négy rendőrt, több járókelőt pedig megsebesítettek.

Megfigyelők szerint félő, hogy a legújabb robbantások felszítják a felekezetek közti ellenséges érzelmeket, különösen a síita Mahdi Hadserege körében. A legtöbb nagy merényletért ugyanis a szunnita al-Kaidát tartják felelősnek, míg a Muktada asz-Szadr Amerika-ellenes, radikális hitszónokot követő Mahdi Hadserege milícia a bagdadi biztonsági művelet kezdete óta keveset hallatott magáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS