2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

14 éve az USA-ban élő dél-koreai diák követte el a virginiai vérengzést

2007. április 18. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Egy 23 éves, tizennégy éve jogszerűen az Egyesült Államokban élő dél-koreai állampolgárságú diák volt az az ámokfutó, aki harminckét ember életét oltotta ki hétfőn lőfegyverrel a virginiai műszaki egyetemen - közölte a rendőrség és az egyetem a vérengzés másnapján.

Cso Szjung Huj 1992 szeptemberében telepedett le szüleivel az Egyesült Államokban, a Virgina állambeli Centreville-ben. A szülők, akiket szövetségi ügynökök felkutattak a fiú ámokfutása után, jelenleg is ott laknak.

A virginiai egyetemen angol irodalmat hallgató Cso zöldkártya-tulajdonos volt, vagyis szabadon élhetett és dolgozhatott az Egyesült Államok területén, leszámítva azt, hogy nem rendelkezett szavazati joggal, s nem igényelhetett amerikai útlevelet.

George Bush amerikai elnök a virginiai vérfürdőre - az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözésére - tekintettel elrendelte, hogy engedjék félárbocra a nemzeti lobogót, s vasárnap napnyugtáig ne is húzzák föl. Az államfő és felesége a vérengzés helyszínére utazott, ahol az elnök rövid beszédet mondott a halálos áldozatok emléke előtt adózó tiszteletadáson.

A dél-koreai államfő és a külügyminisztérium részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, egyszersmind kifejezte reményét, hogy a történtek "nem szítják fel a faji előítéleteket vagy szembenállást".

A rendőrség megállapította, hogy a tettesnél megtalált két fegyver - egy kilenc milliméteres és egy 22 milliméteres pisztoly - egyikéből adták le a lövéseket a hétfői bűntett mindkét helyszínén, vagyis a campus kollégiumánál és később az egyik előadóteremnél. A nyomozó hatóság egyik illetékese elárulta, hogy a dél-koreai diák hátizsákjában egy kilenc milliméteres Glock típusú pisztoly márciusi vásárlását bizonyító számlákat találtak.

Az egyetemen nem tudtak felvilágosítást adni arról, mi indíthatta vérengzésre a dél-koreai diákot, de annyi kiderült, hogy szépírás órán tanára felfigyelt arra, hogy a fiú zavart, ezért egyetemi tanácsadásra is küldték.

A Chicago Tribune című lap világhálós honlapján hírül adta, hogy Cso sérelmek sorát vetette kuszán papírra, a feljegyzést megtalálták a kollégiumi szobájában. Az ABC televízió hatósági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a több oldalas írás magyarázatot ad Cso tettére. A diák feljegyzésében - amelyben azt írta, Ti csináltattátok ezt velem -, hevesen kikelt a campuson tanuló "gazdag kölykök", az ottani "bujálkodás" és a "csaló szélhámosok" ellen.

Hírek szerint Cso az utolsó időszakban egyre erőszakosabb és szeszélyesebb lett, a Chicago Tribune úgy tudja, egy alkalommal kisebb tüzet okozott a diákszállóban, s lányokat kezdett titokban követni. A nyomozók azt gyanítják, a diák egy időben gyógyszert szedett depresszió ellen.

Szemtanúk szerint egyébként a lövöldözést sokkal inkább volt hidegvérrel végrehajtott gyilkosságsorozat, mint ámokfutás. A gyilkos egyetlen szó nélkül, nagy nyugalommal, sőt szisztematikusan hajtotta végre tettét - mondták el olyan diákok, akik maguk is megsebesültek a vérengzésben.

Egy 75 éves, román származású izraeli professzor saját életét feláldozva
számos diák életét mentette meg a vérengzésben. Liviu Librescu mechanikát tanított a virginiai műszaki egyetemen, s az ajtóba állva akadályozta meg, hogy a teremben lévő diákokra is lőjön az ámokfutó.

Mindezt a diákok együttérzésüket kifejező e-mailben hozták Librescu özvegyének a tudomására, az asszony pedig elmondta az izraeli NRG hírportálnak.

A virginiai egyetemi mészárlás újabb rémisztő jele annak, hogy az amerikai lakosságra az egyik legnagyobb veszélyt a "hazai" gyilkosok jelentik, akik meglepő könnyedséggel juthatnak hozzá lőfegyverekhez - írta a keddi The New York Times, sürgetve a fegyverforgalmazás és -viselés szabályainak mihamarabbi szigorítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS