2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meggyilkolták Nagaszaki polgármesterét

2007. április 18. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

A demokrácia elleni kihívásnak nevezte szerdán Abe Sindzo japán kormányfő Nagaszaki polgármesterének előző napi meggyilkolását. A miniszterelnök különösen aggasztónak nevezte, hogy közszereplőt öltek meg közvetlenül a helyhatósági választások előtt.

A 61 éves Ito Icso polgármester már három cikluson át volt a Kjúsú szigetén fekvő japán város első embere, s a vasárnapra kitűzött helyhatósági választáson újra pályázni készült a megbízatás elnyerésére. Kampányhivatala előtt lőtt rá kétszer is támadója, de nem ismeretes, hogy összefügg-e a merénylet Icso közéleti tevékenységével. Mindkét lövedék átfúrta a polgármester szívét. Még órákig életben maradt, de végül is sikertelenül küzdöttek életéért az orvosok.

A rendőrség közlése szerint a gyilkos tagja a Jamagucsi-gumi nevű hírhedt bűnszövetkezetnek és a hatóságok emlékeztettek arra, hogy a 2006-ban Japánban elkövetett 53 lőfegyveres támadásból 36-nak köze volt a szervezett alvilágnak. Japánban szigorúan tilos az egyszerű polgárok kézifegyver-viselése, a bűnszindikátusoknak azonban elegendő pénzük és nemzetközi kapcsolatuk van külföldi fegyvereknek a szigetországba való becsempészéséhez.

A tettes állítólag azért ölte meg a polgármestert, mert az önkormányzat nem volt hajlandó kártérítést fizetni autójáért, amely egy kátyu miatt rongálódott meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS