2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háborús bűnökkel vádolt macedónok a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt

2007. április 17. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn megkezdődött az eddigi egyetlen macedón vonatkozású ügy tárgyalása: a volt macedón belügyminisztert és egy volt rendőrségi kommandós parancsnokot azzal vádolnak, hogy bűnösek egy albán többségű falu ellen 2001-ben végrehajtott rajtaütésben, hét albán lakos megölésében, legkevesebb 14 ház lerombolásában, közel száz ember elleni brutális eljárásban.

A macedón fegyveres erők 2001-ben több hónapon át vívtak harcokat albán fegyveres csoportokkal. A főváros, Szkopje közelében fekvő, Ljuboten nevű falut augusztus 12-én rohanták le a kommandósok, miután a közelben aknára futott egy terepjáró, és a macedón különleges rendőri erők hat tagja életét vesztette.

A falu elleni kommandós akciót egy Johan Tarculovszki nevű parancsnok vezette. A hágai per első napján, amelyen ismertették a vádat, bemutattak egy olyan videofelvételt, amely a vád képviselői szerint azt tanúsítja, hogy Ljube Boskovszki akkori macedón belügyminiszter a helyszínen figyelte az eseményeket.

Dan Saxon ügyész azt mondta, hogy a Tarculovszki vezette Oroszlánok (Lavovi) különítmény szándékosan támadt fegyvertelen polgári személyekre, az akció bűnös jellege világosan megmutatkozik. A vád álláspontja szerint Boskovszki nem csupán azért felelős, mert az ő ellenőrzése alatt állt a rendőrség, hanem azért is, mert konkrét tudomása volt az akció lefolyásáról, arról, hogy mi történt.

Macedóniában sokan nemzeti hősnek tekintik a két vádlottat. A 2001-es polgárháborús állapotok közt létrehozott macedón vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a ljuboteni rendőri akció elkerülhetetlen és jogszerű volt.

A per során mintegy 90 tanút, többségükben ljuboteni lakosokat fognak meghallgatni. Hétfőn a vádiratot ismertették, a vádlottak ügyvédeit két hét múlva hallgatják meg. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS