2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

33 emberrel végzett egy ámokfutó a virginiai műszaki egyetemen

2007. április 17. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Legalább 33 emberéletet - köztük az elkövetőét - követelte egy fegyveres férfi ámokfutása hétfőn a virginai műszaki egyetemen; ez volt a legsúlyosabb egyetemi lövöldözés az Egyesült Államok történetében.

A támadó személyazonosságát eddig nem sikerült megállapítani, és indítékai sem ismertek. Szemtanúk beszámolói szerint egy 19 év körüli ázsiai külsejű fiatalember volt az elkövető. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy az ámokfutó az intézmény diákja volt-e.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a lövöldözést terrorista szándékkal követték volna el. A hatóságok feltételezése szerint magányos elkövető volt a tettes, aki a halálos áldozatok mellett még vagy két tucat embert megsebesített. Egy helyi tévéadó 28 sérültről tudott; egyikük állapota válságos. Charles Steger, az egyetem elnöke viszont 15 sebesültről tett említést; ez utóbbiak közé tartoznak azok is, akik a támadó elől menekülve kivetették magukat az ablakon és megsérültek. Virginia állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki az egyetem területére.

A támadó helyi idő szerint reggel negyed nyolckor kezdett lövöldözni a campus 900 fős kollégiumában - itt két ember vesztette életét -, majd az ámokfutást két órával később az egyik előadóteremnél folytatta az egyetem területének a másik végén. Szemtanúk szerint a lövöldözés hallatán pánikszerűen menekülő tömegnek útját állta, hogy valaki - feltehetően a támadó - több ajtót belülről lánccal és lakattal lezárt. A rendőrség végül holtan találta meg a feltételezett elkövetőt az egyik tanteremben; a támadó minden jel szerint végzett önmagával.

A lövöldözés hírére lezárták a Washingtontól 400 kilométernyire délnyugatra fekvő campus bejáratait, s a diákoknak azt tanácsolták, hogy zárkózzanak be, és ne menjenek az ablakok közelébe. Később az egyetem bejelentette a campus fokozatos kiürítését. A virginai műszaki egyetemen, amelynek több mint 25 ezer hallgatója van, ebben a hónapban két bombariadó is volt, de nem lehet tudni, hogy ezeknek van-e bármilyen köze az ámokfutáshoz.

Egyes diákok a hétfői lövöldözés kapcsán élesen bírálták az egyetem vezetését és a rendőrséget. Állításuk szerint az első lövöldözés után semmilyen módon nem figyelmeztették őket a veszélyre; az első elektronikus levelet, amely felhívta a figyelmet a lövöldözésre, csak az első lövések után két órával kapták meg, nagyjából egy időben azzal, hogy az ámokfutó ismét lecsapott áldozataira. Az egyetem elnöke azzal védekezett, hogy a rendőrség eleinte - tévesen - elszigetelt incidensnek tekintette az első lövöldözést, s úgy vélte, hogy a támadó már elmenekült a helyszínről.

Ez volt a legsúlyosabb egyetemi lövöldözés az Egyesült Államokban: az eddigi legtöbb halálos áldozattal egy képzett mesterlövész ámokfutása járt. A férfi - bizonyos Charles Whitman - 1966 augusztusában 15 emberrel végzett Austinban, a Texas egyetemen.

George Bush
amerikai elnököt "elborzasztotta" a bűntett a Fehér Ház tájékoztatása szerint. Az elnök hangsúlyozta, hogy a történtek az egész országot megrázták, s a kormányzat mindent elkövet a történtek körülményeinek kivizsgálása érdekében. A washingtoni törvényhozás egy perces felállással emlékezett meg az áldozatoktól; Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke azt hangoztatta, hogy országukat szörnyű tragédia érte.

A hétfői tragédia után az Egyesült Államokban várhatóan felújul a vita a fegyvertartás engedélyezéséről, a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények megfékezésének lehetőségeiről. Amerikában a világ minden más országánál több fegyver van magánkézben, s évente több mint 30 ezer ember hal bele lőtt sebekbe. A fegyvertartás híveinek befolyásos szervezete azonban eddig jobbára minden olyan kísérletet zátonyra futtatott, amelynek célja a vonatkozó szabályok szigorítása lett volna. (MTI/AP/AFP/Reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS