2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja

2007. április 16. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

A holokauszt hatmillió áldozatára emlékezik hétfőn Izrael. Délelőtt, közép-európai idő szerint 9 órakor országszerte két percre megszólaltak a szirénák, az utcákon megállt az élet és a lakosság egyperces csenddel emlékezett a nácik és kiszolgálóik által meggyilkoltak millióira.

A hétfő napnyugtáig tartó megemlékezések már vasárnap este megkezdődtek. Az izraeli médiában idén a központi téma az Izraelben élő elszegényedett holokauszt-túlélők problémája. Központi szervezetük szerint a mintegy 250 ezer túlélő több mint egynegyede a szegénységi küszöb alatt él. Sokan közülük az egykori Szovjetunióból vándoroltak be, és egy részük bürokratikus okok miatt nem kapott jóvátételt.

A parlamentben hétfőn délelőtt a "Minden embernek van neve" mottó jegyében elkezdték felolvasni a vészkorszak ismert áldozatainak nevét. A központi megemlékezés délután kezdődik a Jad Vasem emlékhelyen.

A Jom Hasoá, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban tartják meg a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére az Élet menetét. A résztvevők gyalog teszik meg a három kilométeres távolságot, a "halottak útját", a volt náci koncentrációs tábor, Auschwitz és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-II-Birkenau között. A kezdetben kétévente tartott zarándoklatot 1996 óta évente rendezik. (mti, mult-kor.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS