2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ elhalasztotta a ruandai népirtásról szóló kiállítást az örmény utalás miatt

2007. április 14. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Szégyenletesnek nevezte a pénteki The New York Times, hogy az ENSZ "gyáva vezetése" engedve Törökország nyomásának határozatlan időre elhalasztotta New York-i székházában a ruandai népirtásról szóló kiállítást.

A világszervezet azért nem engedélyezte a ruandai mészárlás 13. évfordulójáról megemlékezni kívánó kiállítás megnyitóját, mert a tárlaton utalás történt volna arra, hogy a törökök 90 évvel ezelőtt népirtást folytattak az örmény kisebbség ellen.

A liberális lap szerkesztőségi cikke szerint az örmények lemészárlása - amelyet török nacionalisták hajtottak végre az oszmán birodalomban és amely másfél millió áldozattal járt - a 20. század első népirtása volt. A világ látta, mi történik, mégsem tett semmit, s ez kétségtelenül felbátorította a később hasonló akcióban "tevékeny" Hitlert, a ruandai hutukat 1994-ben vagy a mai szudáni elnököt, Omar Haszan Ahmed el-Besirt.

Az újság rámutatott arra, hogy Törökország régóta igyekszik tagadni az örmény népirtás tényét, a kifejezés használata büntetendő még a mai modern török köztársaságban is, amely pedig nem volt részese az akciónak. Ez még inkább gyalázatossá teszi, hogy az ENSZ tisztviselői meghajoltak Ankara előtt és nem engedélyezték a ruandai népirtásról szóló tárlat e hétre tervezett megnyitóját.

Törökország ugyanis sértésnek vette, hogy a kiállítás anyagai között egy helyen magyarázatképpen azt írták: azután, hogy az első világháború idején egymillió örményt gyilkoltak le Törökországban, Raphael Lemkin lengyel ügyvéd sürgette a Népszövetséget, hogy a barbár mészárlást minősítsék nemzetközi bűncselekménynek. A kiállítást szervező nagy-britanniai központú csoport ebből a szövegből ki akarta ugyan hagyni a "Törökországban" szót, az ENSZ "gyáva vezetésének" azonban ez nem volt elég, és határozatlan időre elhalasztotta a kiállítást.

A liberális lap furcsának találja, hogy Ankarában még mindig nem jöttek rá arra: a világ figyelme minden egyes alkalommal erre a témára irányul, és a mai demokratikus Törökországot kötik össze a távoli múltban történt népirtással, amikor megpróbálják cenzúrázni az örmény mészárlás megvitatását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS