2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vette a rendőrség Kaszparovot egy Putyin-ellenes tüntetésen

2007. április 14. 16:32, utolsó frissítés: 16:37

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot, orosz ellenzéki vezetőt is őrizetbe vette szombaton a rendőrség a Vlagyimir Putyin elnök elleni, a hatóságok által betiltott moszkvai tüntetésen - közölték a Kaszparov vezette Polgári Egységfront aktivistái.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentette, hogy Kaszparovot néhány óra múltán szabadon engedték, de más források rendőrségi közlésekre hivatkozva ezt cáfolták, továbbá beszámoltak arról, hogymintegy százan tüntetnek azon moszkvai rendőrőrs előtt, ahol állítólag fogva tartják a Polgári Egységfront vezetőjét.

Az Eho Moszkvi rádió szerint volt néhány összetűzés a rendőrök és a tüntetők között. A hatóságok kemények léptek fel, gumibottal ütötték a felállított vaskerítéseken átjutó tüntetőket, s szó szerint visszadobták őket a kordonok felett, sokakat a földön vonszoltak el, s tuszkoltak rendőrségi autóbuszba. A demonstráció mindazonáltal a legfőbb moszkvai helyszínén, a Puskin téren kora délutánra véget ért. Addig hírügynökségi becslés szerint mintegy 200 embert vettek őrizetbe. A rendőrség 170 ember előállításáról számolt be.

A számos szervezetet tömörítő Másik Oroszország ellenzéki egységfront tüntetést szervezett szombatra öt moszkvai helyszínre és Szentpétervárra az "Egyet nem értők menete" elnevezéssel, tiltakozva azon intézkedések ellen, amelyekkel a szervezet szerint Putyin korlátozza a demokratikus szabadságjogokat. A hatóságok azonban betiltották a rendezvényeket, néhány korlátozott létszámú gyűléstől eltekintve.

Kaszparovot szóvivője, Marina Litvinovics szerint másokkal együtt még akkor vették őrizetbe, amikor délben, a tüntetés kezdetekor a Puskin térre tartott szimpatizánsaival. A rendőrök vele együtt több tucatnyi embert szállítottak el, köztük a Reuters brit hírügynökség egyik fotóriporterét és két operatőrét. Egy név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrás megerősítette akkor, hogy az előállítottak között volt Kaszparov is.

A moszkvai hatóságok hatalmas erőkkel - több mint hatezer rendőrrel - készültek fel a tüntetésre, s a megmozdulás helyszínének közelében rohamrendőrök és páncélozott járművek sorakoztak föl.

A rendőrség egyébként március 3-án Szentpéterváron szétvert már egy Putyin-ellenes tüntetést. Az ellenzékiek több száz tagja akkor összetűzött a rendfenntartókkal, s "Putyin nélküli Oroszországot" kiáltásokkal áttörte a rendőrkordont a Néva-parti város főútján. Kaszparov - aki részt vett azon a tüntetésen - akkor azt mondta újságíróknak, hogy a rendőrök 200-300 tüntetőt vittek be. (MTI/Reuters/AFP/AP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS