2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki parlamenti merénylet: legkevesebb 8 halott és 10 sebesült

2007. április 13. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

Legkevesebb nyolc halálos és tíz sebesült áldozatot követelt az iraki parlament épületében elkövetett öngyilkos merénylet. Parlamenti források szerint két képviselő is az áldozatok közt van: az egyik a törvényhozás fő szunnita tömbjének, az Iraki Egyetértés Frontjának a képviselője, a másik egy síita - más közlések szerint kurd - honatya.

A detonációban legalább tízen megsérültek, közülük hat személy - egy síita honatya szerint - Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok híve.

Egy biztonsági tiszt közölte, hogy a robbanóövet viselő elkövető bőrönddel a kezében lépett be az ebédlőbe, ahol a levegőbe repítette magát. A terrorcselekményt a hírek szerint a magát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szervezetének valló csoport, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára kevesebb mint egy órával a robbantás után a muslim.neten elhelyezett közleményben.

A merényletet követően a parlament biztonsági szolgálata lezárta az épületet: senkit sem engedtek sem belépni, sem távozni. Egyelőre nem tudni, hogy az elkövető miként tudta bevinni a robbanóanyagot a parlamentbe, ahova rendszerint többszörös biztonsági ellenőrzés után lehet csak belépni. A törvényhozás biztonsági szolgálata délelőtt - ritkán látott óvintézkedésként - bombakereső kutyákkal is megszaglásztatta az épületbe belépő személyeket és csomagjaikat, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy merénylettől tartottak.

Mahmúd al-Masadani parlamenti elnök bejelentette, hogy a törvényhozás pénteken rendkívüli ülésen készül elítélni a terrorizmust. Az iraki parlament péntekenként rendszerint nem ülésezik, e nap ugyanis a muzulmán világban munkaszüneti nap.

George Bush amerikai elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok kitart a bagdadi kormány mellett. Szavai szerint a robbantás bizonyítja, hogy indokolt az a stratégia, amelyet Washington Irakban követ egy olyan ellenséggel szemben, amelyik "kész pokolgépet bevetni ártatlanok ellen a demokrácia jelképéül szolgáló épületben". "Ugyanez az emberfajta kész eljönni ide (az Egyesült Államokba), hogy ártatlan amerikaiakat gyilkoljon" - mondta az amerikai elnök azon gyakran hangoztatott érvére utalva, amely szerint Amerikának Irakban kell megvívnia a terroristákkal, hogy ne amerikai földön kelljen ugyanezt tennie.

Az Arab Liga felszólította az irakiakat, hogy egyesült erővel vessenek véget az erőszaknak.

Folytatódtak a merényletek Észak-Irakban is, ahol Kirkuk olajvárosban, egy autóbusz útvonalán rejtettek el aknát. A buszon diákok és munkások utaztak. Hatan közülük meghaltak, 21-en megsebesültek.

Kirkuk, ahol szunniták, síiták, kurdok és török élnek, különösen instabil helyzetben van, s fokozza a belső ellentéteket, hogy a kormányzat népszavazást akar rendezni arról, hogy a várost a kurd autonómiához csatolják-e. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS