2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kasza: ne a vajdasági kisebbségeket sújtsa a Koszovó miatti erőszakhullám

2007. április 13. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Heves diplomáciai vihart kavart a belgrádi német nagykövet Koszovóval kapcsolatos, a Vajdaság hovatartozásának kérdését is felvető kijelentése: a szerb kormány csütörtökön határozottan tiltakozott miatta, élesen elítélte a szerb politikai élet minden kicsit is számottevő szereplője, s a belgrádi magyar nagykövetség, illetve Kasza József, a vajdasági magyarok egyik elismert politikai vezetője is megszólalt az ügyben.

Andreas Zobel egy nemzetközi kérdésekkel foglalkozó belgrádi fórumon helyi sajtójelentések szerint azt mondta, hogy Szerbia görcsös ragaszkodása Koszovóhoz destabilizálhatja az országot, s felvetheti a Vajdaság hovatartozásának kérdését, azt, hogy Magyarország visszaköveteli az 1918-ban elvesztett területet.

A szerb kormány a nap folyamán úgy döntött, hogy magyarázatot kér Berlintől a kijelentésre, amely "a legdurvább beavatkozás Szerbia belügyeibe". A német nagykövetség közleményben tagadta, hogy a misszióvezető a neki felrótt kijelentéseket tette volna, s arra hivatkozott, hogy szavait kiragadták szövegkörnyezetükből.

A B92 szerb rádió- és tévéállomás közben szó szerint nyilvánosságra hozta azt, amit a nagykövet a szerb Európai Mozgalom fórumán mondott, s ez úgy hangzik, hogy ha a szerbek maguknak követelik Koszovót, amely hosszú idő után 1912-ben lett csak ismét az övék, akkor ugyanezen logika alapján Magyarország is visszakövetelhetné a Vajdaságot.

A Tanjug a belgrádi magyar nagykövetséget is megkereste, és Fehérvári István, a nagykövet helyettese azt mondta a szerb hírügynökségnek, hogy a Szerbiával kapcsolatos magyar politikában nincs változás. Magyarország tiszteletben tartja az európai határokat és továbbra is maradéktalanul támogatja Szerbia euro-atlanti integrációját.

Kasza József, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Beta hírügynökségnek ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Szerbiának semmi haszna sem származik abból, ha Koszovó kérdésében a nemzetközi jog tiszteletben tartására hivatkozik, ugyanis a tartomány státusának eldöntése nem egyedi eset a nemzetközi jog történetében. "Ha nagyon határozottan állítjuk, hogy egy ország nem veszítheti el területe egy részét, akkor az európai országoknak egyszer talán tárgyalóasztalhoz kellene ülniük, hogy felülvizsgálják a trianoni szerződést" - mondta a politikus.

Kasza József felszólította a belgrádi hatóságokat, tegyenek meg mindent azért, hogy a Koszovó státusának végleges eldöntését követő erőszakhullám ne a nemzeti kisebbségekhez tartozó vajdaságiakat sújtsa. "Ideje megérteni, hogy ennek az országnak a lakosságát húsz százalékban nem szerbek alkotják" - figyelmeztetett a VMSZ elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS