2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A világ legnagyobb hírtelevíziói fogtak össze az elrabolt BBC-tudósító kiszabadulásáért

2007. április 13. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Példátlan összefogással közös műsort sugárzott csütörtökön a Gázai övezetből a világ négy legnagyobb hírtelevíziós társasága, a BBC, a Sky News, a CNN és az arab al-Dzsazíra abból az alkalomból, hogy éppen egy hónapja rabolták el a BBC állandó gázai tudósítóját, Alan Johnstont.

Johnston az egyedüli nyugati televíziós tudósító volt, aki állandó jelleggel Gázában élt és dolgozott. Hároméves megbízatása a végéhez közeledett, amikor március 12-én, lakása közelében ismeretlen fegyveresek elrabolták; a brit közszolgálati televízió riporteréről azóta sincs megbízható információ.

A négy nagy televíziós hírszolgáltató félórás közös riportműsort sugárzott csütörtökön Rámalláhból, részletesen ismertetve a 44 éves Johnston munkásságát, bemutatva a palesztin lakosság életkörülményeit, elemezve a palesztin frakciók mind hevesebb belharcait.

Jeremy Bowen, a BBC közel-keleti hírszolgáltatásának főszerkesztője, a műsor vezetője hangsúlyozta: most először fordul elő, hogy vezető globális televíziós hírhálózatok ilyen módon együttműködnek.

A tudósító kiszabadulásának előmozdítása végett Gázába utazott Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója is, aki találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász közölte a BBC vezetőjével: hiteles bizonyítékai vannak arra, hogy Alan Johnston él és jól van, és a Palesztin Hatóság "teljes mértékben rajta van az ügyön". Thompson szerint viszont még nem volt kapcsolatfelvétel az emberrablókkal, akik eddig követeléseket sem terjesztettek elő.

Csütörtökön Londonban a BBC több központi helyen, köztük a Trafalgar téren óriásplakátokat helyezett el Alan Johnston szabadon engedését követelve. A nap folyamán fölemelte szavát a brit újságíró érdekében az ENSZ főtitkára is. Ban Ki Mun kifejezte reményét, hogy a tudósítót haladéktalanul és feltételek nélkül elengedik fogvatartói, és közölte, hogy a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik elérni Johnston kiszabadulását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS