2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Duray: Bugár egy volt titkosrendőrnek köszönheti politikai karrierjét

2007. április 13. 09:54, utolsó frissítés: 09:56

Ha Duray Miklós kitart az állítása mellett, Bugár Béla feljelentés tesz ellene, amiért Duray azzal vádolta meg őt, hogy az egykori csehszlovák államrendőrség egy volt ügynökének köszönheti a politikai karrierjét.

A két szlovákiai magyar politikus között sosem volt jó a viszony: a kettejük közötti ellentét a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) március végi tisztújítását megelőző kampányban kezdett nyilvánosan is kiéleződni, amikor Duray nyilvánosan azt mondta, hogy a párt élén kezdetek óta álló Bugárt a háttérből egy gazdasági lobby irányítja.

Bugár Béla a tisztújításkor 14 szavazattal maradt alatta egyetlen kihívójának, Csáky Pálnak, aki szembeszegült a Duray eltávolítását célzó - állítólag Bugár vezérelte - törekvéseknek, és a párt stratégiai alelnökévé segítette Durayt.

A szlovákiai sajtó központi témáját egy hónapja az MKP-n belüli történések kínálják. Az eseménysor csütörtöki fordulója az volt, hogy Duray egy magyarországi hetilapnak azt nyilatkozta, miszerint Bugár közvetlenül a rendszerváltás után a hírhedt csehszlovák államrendőrség, az StB egyik volt ügynökétől kapott utasításokat.

"Itt bizonyos mértékben a múlt kapcsolódik a jelenhez. Tehát a múlt titkosszolgálata átmentette magát az új titkosszolgálatba. De nem a volt pártállami, hanem a (cseh-szlovák) nemzethatalmi érdekek érvényesültek" - áll Duray Magyarországon megjelent nyilatkozatában, melyben kifejti, hogy Bugár gondolkodása a szlovákokéhoz és nem a magyarokéhoz áll közelebb. "Nem igazán szeretett magyarországi környezetbe sem járni, mert nehezen találta meg a kapcsolatteremtés fonalát" - mondta Duray, aki szerint Bugár politikai karrierje kezdetétől az ő eltávolítására törekedett.

A történtekre reagálva Bugár csütörtökön este az egyik szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva visszautasította Duray vádjait és felszólította utódját, Csáky Pált, az MKP új elnökét, hogy tegyen valami Duray Miklós offenzívájának megakadályozása érdekében.

"Duray úr biztosan beteg, de mitagadás, neki ez a munkamódszere: örök életében hátulról szokott támadni" - mondta csütörtök este Bugár és jelezte: ha ellenlábasa kitart az állításai mellett, akkor neki nem marad más választása, mint hogy emberi hitelének megvédése érdekében a bíróságnál keressen jogorvoslatot. "Az MKP ugyanis az én pártom is, és épp ez indokolja, hogy harcoljunk a Duray-féle emberek ellen" - mondta a volt pártelnök, a magyar párt parlamenti képviselője, aki arra készül, hogy mandátumának lejárta után kivonul a közéletből, de élete végéig tagja kíván maradni az MKP-nek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS