2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha makacskodnak Koszovó-ügyben, Vajdaság is visszaigényelhető?

2007. április 12. 15:08, utolsó frissítés: 15:10

Andreas Zobel belgrádi német nagykövet sajtóbeszámolók szerint egy belgrádi tanácskozáson azt mondta, ha Szerbia a továbbiakban is ragaszkodik ahhoz, hogy Koszovó a része maradjon, akkor az felvetheti a Vajdaság jövőjének kérdését. Belgrád makacskodása destabilizálhatja Szerbiát, és akkor Magyarország esetleg igényelheti, hogy kapja vissza a Vajdaságot - közölte a diplomata.

A német nagykövet azzal enyhített belgrádi hivatalos körökben megütközést keltő kijelentésén, hogy amit mondott, az nem fenyegetés, csupán helyzetelemzés. Figyelmeztette rá a szerb Európai Mozgalom által szervezett, nemzetközi kérdésekről szóló fórum résztvevőit, hogy nem igaz az a szerb állítás, amely szerint Koszovó ősidők óta az ország része, mivel a tartomány hosszú szünet után csak 1912-ben lett újból része Szerbiának.

Andreas Zobel szerint a szerbek és az albánok között sosem jön létre megegyezés, ezért Belgrád ragaszkodása ahhoz, hogy folytassák korábbi, Martti Ahtisaari felügyelete mellett megtartott tárgyalásaikat, csupán a döntés elodázása. Az ENSZ-főmegbízott által Koszovónak javasolt felügyelt függetlenség "nem jó, de az összes rossz közül a legjobb megoldás" - mondta Németország képviselője.

A szerb kormány csütörtöki ülésén megtárgyalja a belgrádi német nagykövet kijelentéseit, amelyek összekapcsolták Koszovó és Vajdaság kérdését - jelentette be Vojislav Kostunica miniszterelnök kabinetjének szóvivője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS