2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány lehallgatási jogköreinek bővítését szorgalmazza az USA-kémfőnök

2007. április 12. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

A terrorizmus elleni küzdelem kapcsán Mike McConnell amerikai nemzeti kémfőnök a newsmax hírportál szerdai jelentése szerint azt szorgalmazza, hogy a bővítsék ki a kormány lehallgatási jogköreit. Javasolja ezt annak ellenére, hogy a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) éles bírálatok érték a közelmúltban, amiért a terrorellenes harcra hivatkozva jogellenes adatgyűjtést végzett az utóbbi években.

A nemzeti felderítési igazgató posztját betöltő McConnell, aki a közelmúltban vette át a 16 amerikai kémelhárító szervezet, egy csaknem 100 ezer fős gépezet irányítását, az eddigieknél szélesebb jogosítványokat kér a terroristagyanús személyek utáni nyomozásokhoz.

A napokban ismertetendő száznapos cselekvési tervéből kiszivárogtatott részletek szerint McConnell egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy a felderítő szervezetek bírósági felhatalmazás nélkül is megfigyelhessenek feltételezett kémeket, terroristagyanús és egyéb, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeket.

A kémfőnök gyanú esetén akadálytalanul akar telepíteni lehallgató berendezéseket külföldiek köré, titkos kamerákkal figyeltetné őket, nyomon követné elektronikus levelezésüket és másolatokat készíttetne számítógépeik merevlemezéről. McConnell büntetlenséget ígérne minden olyan telekommunikációs cégnek, amely együttműködik a kormánnyal a terrorellenes adatgyűjtő-lehallgató programban.

George Casey tábornok, az amerikai szárazföldi erők új vezérkari főnöke szerint egyébként még legalább egy évtizedig folytatódni fog a terrorizmus elleni küzdelem. Casey tábornok, aki előzőleg az Irakban állomásozó erők főparancsnoki tisztét töltötte be, beiktatásakor hangsúlyozta: fő feladatának tartja, hogy az Egyesült Államok szárazföldi hadereje felkészülten folytassa a terrorizmus elleni háborút - jelentette a Voice of America rádió szerdán.

A szárazföldi erők vezérkari főnöke tagja az amerikai hadsereg legfelsőbb irányító testületének, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának. Ez a szűk testület - amelyben részt vesz még a haditengerészet, a légierő, valamint a tengerészgyalogság vezérkari főnöke - dönt a legfőbb hadügyi kérdésekben, határozza meg a Pentagon politikáját és ad tanácsokat az ország nem katonai vezetőinek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS