2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki síita miniszterek: kivonulási menetrendet az amerikai haderőtől!

2007. április 12. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

A kormányból való távozással fenyegetőzött iraki síita miniszterek egy radikális csoportja, amely azt hiányolja, hogy a miniszterelnök nem követel kivonulási menetrendet az amerikai haderőtől.

A Moktada asz-Szadr síita vezetőhöz kötődő miniszterek távozása miatt fel is bomolhat Núri al-Máliki miniszterelnök kormánya. Szadr környezete nyilatkozatot adott ki szerdán, s ebben elítélte Málikit, aki japáni látogatása alatt kijelentette: "nincs szükség a kivonulás időrendjére. Olyan gyors lesz, ahogy lehet".

Két síita szent városban tömegtüntetések voltak Bagdad elfoglalásának negyedik évfordulója alkalmából. A tömeg az amerikai katonák távozását követelte.

Ugyanakkor ismét előtérbe került Irán szerepe az iraki polgárháborús helyzet; az iraki amerikai erők szóvivője, William Caldwell ezredes az iraki felkelők fegyveres kiképzésével vádolta meg az országot. Tájékoztatója szerint az iráni hírszerzés munkatársai egy, a harci járművek páncélzatát átlyukasztani képes robbanószerkezet összeszerelésére és használatára képeznek ki iraki fegyveres felkelőket. A Moktada asz-Szadr irányítása alatt álló Mahdi Hadserege síita milícia egy frakciójának vezetői hírügynökségi újságíróknak azt mondták: szervezetüknek mintegy négyezer tagja kapott kiképzést Iránban, s hogy készleteik vannak ilyen robbanószerkezetekből.

Caldwell azonban most első ízben azzal is megvádolta az iráni hírszerzést, hogy nem csak síita, de szunnita szélsőségeseknek is segítséget nyújt.

Közben Törökország az Irakban menedéket és támogatást kereső kurdok ellen indított hadműveletet - jelentette szerdai számában a Zaman török napilap. Az újság úgy tudja, hogy mintegy 40 kilométer mélyen hatoltak be a török katonák iraki területre. A cikkben az is olvasható, hogy szerint a határ mentén aknamentesítést végeznek későbbi előrenyomulásokra készülve. Más lapok török csapatmozgásokról és lőgyakorlatokról számoltak be az iraki határ térségéből.

A török külügyminiszter szerdán indoklásul kijelentette: Törökországnak jogában áll fellépni a kurd gerillák ellen, ha Bagdad nem elég erős ehhez.

Olajat öntött a tűzre Maszud Barzaninak, az észak-iraki kurd régió vezetőjének minapi nyilatkozata. Barzani ugyanis egy televíziós interjúban figyelmeztette Törökországot: ne avatkozzon bele az olajban gazdag Kirkuk körüli vitába, máskülönben az észak-iraki kurdok gondoskodnak arról, hogy a törökországi kurd területeken ne legyen nyugalom.

Kedden és szerdán pedig fellángoltak az összecsapások Bagdadban: tizennégy feltételezett lázadót öltek meg az amerikai és iraki katonák, ugyanakkor négy amerikai harci helikoptert ért támadás. Ez volt a legnagyobb mértékű fegyveres összetűzés azóta, hogy az amerikai és velük szövetséges iraki erők két hónappal ezelőtt széles körű biztonsági hadműveletet indítottak. A harcok színhelyét, az iraki főváros Fadil kerületét a szunnita lázadók egyik bázisának tekintik. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS