2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Horvátország: össznépi gyűjtés Gotovina védelmére

2007. április 12. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Már hét és fél millió kuna (mintegy egymillió euró) gyűlt össze Ante Gotovina háborús bűnökkel vádolt horvát extábornok jogi védelmére. A tavaly februárban - Gotovina 2005 decemberi elfogása után - létrehozott alapba pénzt utalt többek között a zágrábi városi tanács, Zára város önkormányzata, a részben állami tulajdonban álló INA horvát olajipari vállalat és a Croatia biztosító.

Egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint jó néhány horvát település áldozna szívesen költségvetéséből Gotovina védelmére. Vannak azonban olyan polgármesterek is, akik úgy gondolják: Gotovina ügyvédei nem szorulnak rá arra, hogy támogatást kapjanak az önkormányzatoktól. A horvát média úgy tudja, hogy a zágrábi kormány Gotovina minden egyes ügyvédjének 25 ezer eurót fizet.

Gotovinát többek között 150 horvátországi szerb megölésével és 150 ezer szerb elűzésével vádolja a hágai ENSZ-törvényszék. A bűncselekményeket a "Vihar" (Oluje) hadműveletben követték el a délszláv háború idején, 1995 nyarán, amikor a nemzetközileg el nem ismert krajinai szerb köztársaságot ismét horvát állami fennhatóság alá vonták.

Gotovina ellen már 2001-ben vádat emeltek, de csak négyévi bujkálás után fogták el Spanyolországban, a Kanári-szigeteken. Az 51 éves extábornok ártatlannak vallotta magát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS