2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrán belpolitikai válság: az alkotmánybíróságnál a labda

2007. április 12. 13:48, utolsó frissítés: 13:49

Továbbra sincs megoldás az ukrajnai belpolitikai válságban: Viktor Janukovics kormányfő - elutasítva az elnök által javasolt kompromisszumokat - egyidejű elnök- és parlamenti választásokat sürgetett szerdán Kijevben a Függetlenség terén összegyűlt több tízezer támogatója előtt mondott beszédében, miközben ellentmondásos hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Viktor Juscsenko elnök állítólag kész lenne elhalasztani az előre hozott parlamenti választás időpontját.

"Ha lesznek előre hozott választások, azokat előre hozott elnökválasztással együtt kell tartani" - mondta Janukovics.

Viktor Juscsenko április 2-án rendeletben oszlatta fel a parlamentet, amelyben legfőbb politikai ellenfelének, Viktor Janukovics kormányfőnek a hívei vannak többségben, miután előző héten tizenegy ellenzéki képviselőt átcsábítottak a kormánypárti koalíció padsoraiba.

Janukovics szerint a belpolitikai helyzet csak tovább romlott azzal, hogy az alkotmánybíróság öt tagja kedden bejelentette: a rájuk nehezedő súlyos politikai nyomás miatt nem tud részt venni a parlament feloszlatásának alkotmányos normakontrollját kérő beadvány elbírálásában. Viktor Janukovics ugyanakkor azt mondta, kivárják az alkotmánybíróság döntését, bármi is legyen az, és csakis jogi síkon kívánnak továbblépni. Egyúttal híveit is jogkövető, demokratikus magatartásra szólította fel a miniszterelnök.

Szerdán a Függetlenség terén az oroszbarát Janukovicsot támogató Régiók Pártjának hívei, valamint szocialista és kommunista tüntetők gyűltek össze, hogy tiltakozzanak Viktor Juscsenko elnöknek a parlamentet feloszlató rendelete ellen. Délutánra a tömeg több tízezresre duzzadt, egyes források szerint a tüntetők létszáma elérte az 50 ezret.

A Nyugat-barátnak tekintett Juscsenko államfő néhány ezer híve ugyanakkor az ukrán főváros Európa terén gyülekezett, majd az alkotmánybíróság elé vonult, az elnöki rendelet, illetve a politikai nyomásgyakorlásra panaszkodó alkotmánybírák támogatására.

Marek Siwiec, az Európai Parlament (EP) lengyel alelnöke és Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára szerint az európai intézményeknek nem szabad beavatkozniuk az ukrajnai politikai válságba, amíg van rá esély, hogy az ukrán nép saját maga oldja azt meg.

A fő kérdés most az, vajon törvényes volt-e Juscsenko rendelete - mondta Siwiec, miután találkozott Viktor Janukoviccsal, Julija Timosenko volt kormányfővel, ellenzéki vezetővel és Olekszandr Moroz házelnökkel.

Az EP alelnöke szerint meg kell várni az alkotmánybíróságnak a parlament feloszlatását előíró elnöki rendelet alkotmányos jellegével kapcsolatos döntését, és csak ezután lehet megállapítani, hogy van-e helye az európai közbelépésnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS