2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Kurt Vonnegut

2007. április 12. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

84 éves korában elhunyt Kurt Vonnegut, a modern amerikai irodalom egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja. Gyakran viccelődött a hajlott kor nehézségeivel, a végső életszakaszt leginkább pontos vesszőhöz hasonította. "Apám nagyon boldogtalan volt élete vége felé, de egyúttal büszke arra, hogy nem lett öngyilkos. Követem példáját, nehogy rossz példát mutassak a gyerekeimnek" - mondta pár éve egy interjúban.

"Kedvenc" halálnemének a repülőszerencsétlenséget választotta volna a Kilimandzsáró csúcsába ütköző géppel. Nem így történt: pár hete elesett manhattani lakásában, és súlyos agysérülés végzett vele.

1950-ben jelent meg első novellája, A Barnhouse effektus címmel. Ezt követően kilépett a General Electrictől és csak az írással foglalkozott. Szatírája kezdetben az elgépiesedett amerikai életformát támadja (Utópia 14, 1953), később látószöge kitágul az egész emberi nemre, a jelen történelmére. Az ötös számú vágóhíd (1969) hozta meg számára a nemzetközi sikert. Ez a regény részben az író személyes emlékein alapul, az 1945. februári 13-i drezdai bombázáson, amelynek során "minden semmivé lett, csak a pincék maradtak meg, bennük 135 000 Hansi és Gréti összesülve, mint a mézeskalács-figurák."

Magáról így vallott Majomház című könyvének bevezetőjében: "1949 óta írok. Autodidakta vagyok. Nincsenek elméleteim az írással kapcsolatban, amelyek segítségére lehetnének másoknak. Ha írok, azzá válok, amivé látszólag válnom kell. Magasságom száznyolcvanöt centiméter, a súlyom csaknem kilencvenegy kiló. Mozgáskoordinációm tökéletlen, kivéve, ha úszom. Az írás ennek a kölcsönhústömegnek a dolga. Vízben gyönyörű vagyok."

>>BBC-búcsú
>>Blogger-búcsú
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS