2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félezer terrorcselekmény történt tavaly az EU-ban

2007. április 11. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

498 terrorakció, vagy ilyen jellegű kísérlet történt tavaly az Európai Unióban - hozta nyilvánosságra kedden Brüsszelben az Europol.

Az európai uniós rendőrségek együttműködését koordináló szervezet most először készített átfogó jelentést ebben a kérdéskörben. Az akciók túlnyomó többsége csak korlátozott anyagi károkkal járt. 424 eset különböző szakadár - főként baszk és korzikai - mozgalmak számlájára írható, további 55 esetben pedig szélsőbaloldali vagy anarchista csoportosulásokat terhel a felelősség.

Az összes terrorakciónak csak elenyésző töredékét követték el szélsőséges iszlám csoportosulások: ugyanakkor ezeket az eseteket az mindenképpen megkülönbözteti a többitől, hogy itt az elkövetők általában minél több halálos áldozatra törekedtek. (Az Europol jelentése ennek kapcsán például emlékeztet a Nagy-Britanniában leleplezett, repülőgépek felrobbantását célzó merénylettervekre, vagy arra, hogy tavaly nyáron német vonatokon akartak pokolgépeket robbantani egyesek.)

Az összegzés szerint tavaly 15 európai országban összesen 706 embert vettek őrizetbe különböző terrorista cselekmények kapcsán, s az érintettek nagyjából 50 százaléka az iszlám közösséghez tartozott. A velük szemben felhozott vádak között a legtöbb esetben olyanok szerepelnek, mint iszlám propaganda, dokumentumok hamisítása, terroristák toborzása, s ezek kiképzésének segítése, finanszírozása.

Az Europol végezetül közli, hogy tavaly 303 ember került bíróságok elé terrorista tevékenység miatt. A kirótt börtönbüntetések között ugyanakkor elég jelentősek a különbségek, attól függően, hogy mely országban született az ítélet: Spanyolországban például ezek átlagos hossza 17 év, a briteknél 13, a belgáknál viszont csak 5 esztendő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS