2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Casablanca: három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy nap alatt

2007. április 11. 12:07, utolsó frissítés: 12:07

Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kedden Casablancában rendőrségi razziák során, egy másik terroristát pedig lelőtt a rendőrség.

A rendőrségi rajtaütés Casablanca egyik szegénynegyedében zajlott le kedd hajnalban. A hivatalos marokkói hírügynökség először egy robbanásról adott hírt: beszámolója szerint két férfi robbanószerkezettel ellátott övet viselt magán, és amikor megpróbálták elfogni őket, az egyikük működésbe hozta a sajátját.

A hírügynökség szerint mindkét férfi után nyomozott a rendőrség egy márciusi casablancai internet-kávézóban történt robbantással összefüggésben. Kiderítették, egy harmincfős csoport tagjai többtucat kilogrammnyi robbanószert halmoztak fel egy casablancai lakásban, és turisták által látogatott helyszíneken terveztek támadásokat. Még tizenkét feltételezett terrorista után nyomoznak.

A délutáni órákban egy harmadik kamikáze is felrobbantotta magát Casablancában. A merénylő, aki ezúttal egy nő volt, egy teraszról ugrott le az utcára, a robbanás nyomán két rendőr és egy gyermek megsebesült. A nyomozás első eredményei szerint a kamikázé valószínűleg ugyanannak a csoportnak tagja volt, mint az előző kettő.

A marokkói iszlamizmus egyik szakértője szerint úgy tűnik: a szalafista irányzathoz tartozó harcosok azt a parancsot kapták, hogy inkább haljanak meg, mintsem hogy a rendőrség kezei közé kerüljenek. Ugyanilyen utasítást adott híveinek Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet második számú vezetője. Mohamed Darif politológus úgy vélekedett: nehéz elképzelni, hogy ezeknek a marokkói csoportoknak ne legyenek közvetlen vagy közvetett kapcsolataik a külfölddel, nemcsak ideológiai, hanem logisztikai téren is. Ugyanakkor láthatóan elvesztették a kapcsolatot koordinátoraikkal, akiket vagy letartóztattak, vagy pedig elrejtőztek, de mindenesetre nem továbbítják a parancsnokok utasításait.

Egy marokkói igazságügyi illetékes viszont azt állította, hogy "tisztán marokkói csoportról" van szó, egy alakuló terrorista szervezetről, amelyet marokkóiak finanszíroznak. Mohamed Tozi, a casablancai II. Hasszán egyetem professzora azt tartja feltűnőnek, hogy miközben hihetetlen elszántság van a dzsihádistákban, ugyanakkor rendkívül gyengék a szervezésben és logisztikai téren. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS