2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Tömeghisztéria" egy mexikói iskolában: 600 lány bénult le

2007. április 11. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Több száz kislánynak bénult meg a lába egyik pillanatról a másikra egy Mexikóban működő, dél-koreai apácák által vezetett katolikus iskolában. A helyi orvosok és pszichológusok egyelőre értetlenül állnak a különös "tömeghisztériával" szemben.

Az iskola igazgatónője szerint az orvosok csak azt tudták megállapítani, hogy a lányok "egymást utánozzák" lebénulásukban, ugyanakkor ő is megdöbbentőnek tartja, hogy a betegek valóban szenvednek attól, hogy nem tudnak járni.

A betegség először 2006 októberében jelent meg két kamaszlánynál. Négy hónappal később 200 új áldozatra sújtott le a bénulási járvány, március végére már 600-an voltak. A mexikóvárosi gyermekkórház orvosai és az egészségügyi minisztérium klinikai vizsgálatai megállapították, hogy a betegségben szenvedőknek fájt a feje, nem tudtak járni, és közben erős fájdalmaik voltak az ízületeikben, mindenekelőtt a csípőjükben és a térdükben. A fájdalmak azonban rögtön elmúltak, amint beszállították őket a kórházba.

E diagnózis nyomán azonban vizsgálni kezdték a Mária Nővérei nevű dél-koreai kongregáció által működtetett intézményt, amely ingyenes oktatást kínál hátrányos helyzetű családok 12-18 éves lányainak.

Kiderült, hogy a Lányok Villája nevű internátus, amely a főváros Chalco nevű külvárosában áll, lakóinak csupán évi két heti vakációt biztosít. A lányok, akik az iskolában varrni tanulnak, mielőtt gyárba küldik őket, nem levelezhetnek senkivel, vagy ha mégis írnak nekik, nem válaszolhatnak és szüleiket is csupán évente kétszer láthatják. Lassanként egyéb sötét üzelmekre is fény derült: a lányokat romlott étellel etetik és a betegeket "természetes gyógymódoknak" nevezett kúrával kezelik az internátusban. Mindezt az iskola természetesen az elbocsátott tanárok és diákok "rágalmainak" minősítette.

Egy rákbeteg lány egyenesen az állami tv-ben mutatta meg a nyakán lévő égési sebeit, amelyeket egy koreai orvos ejtett rajta nyirokcsomói eltűntetése céljából. Az igazgatónőnek erre is kész volt a válasza: "keleti terápiát alkalmaztak, hogy segítsenek, miután a helyi orvosok kifogytak az eszközökből".

Az iskola vezetésének meggyőződése, hogy lebénuló lányokat "manipulálják" az iskola ellen, amelyben szerintük több mint 3000-en élnek tökéletes egészségben. A vizsgálatok tovább folytatódnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS