2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem határidőre, de hamarosan bezárja fő atomreaktorát Észak-Korea

2007. április 11. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Phenjan nem tudja teljesíteni azt a vállalását, hogy április 14-éig bezárja fő atomreaktorát, de 30 napon belül el tudja kezdeni a bezárást - jelentette szerdán az NBC amerikai televízió Bill Richardson volt amerikai ENSZ-nagykövetre hivatkozva, aki amerikai küldöttség élén három napig tartózkodott magánjellegű, de Washington áldását élvező észak-koreai látogatáson.

Richardson és a küldöttség tagjai úgy vélik, sikerült meggyőzniük az észak-koreai vezetőket afelől, hogy hamarosan hozzájuthatnak azokhoz a pénzekhez, amelyet a makaói Banco Delta Asia bankban helyeztek el különböző számlákon.

Washington azért kérte az összesen 24 millió dollár zárlatát, mert vádja szerint az Phenjan általi pénzmosásból származott. A bankot tilalmi listára tették, mert gyanították, hogy együttműködik a pénz kifehérítésében. Észak-Korea viszont e büntetőintézkedés miatt megszakította a hatoldalú tárgyalásokat atomprogramja felszámolásáról. E tárgyalásokat az idén mégis sikerült felújítani, és február 13-án megállapodás született arról, hogy Észak-Korea 60 napon belül bezárja az atomprogramja gerincét adó jongbjoni erőművet, amely az atomfegyvergyártáshoz szükséges plutóniumot állítja elő. Phenjan azonban továbbra is feltételül szabta vállalása teljesítéséhez, hogy a pénzügyi zárlatot feloldják. A határidő szombaton, április 14-én jár le.

A befagyasztás feloldása megtörtént, de a pénz visszaszerzését nehezítette Phenjan számára, hogy egyik bank sem fogad be szívesen kétes hírű pénzt. Ezért az amerikai pénzügyi hatóságok megengedték, hogy Észak-Korea maga emelje le a pénzeket a számlákról.

A Richardson vezette küldöttség ígérete hatására Kim Kje Gvan észak-koreai főtárgyaló bejelentette, hogy 30 napon belül elkezdik bezárni az erőművet, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei felújíthatják ellenőrző látogatásaikat - jelentette az NBC. Richardson szerdán Phenjanból elutazott Szöulba, és ott számol be részletesen tárgyalásai eredményeiről.

Annak ellenére, hogy Észak-Korea az április 14-i határidőt nem tartja be, több ázsiai elemző úgy véli: az észak-koreai leszerelés ügye már nem fog kisiklani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS