2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem adhatják el sztorijukat a brit tengerészek

2007. április 10. 12:00, utolsó frissítés: 12:03

Súlyos bírálatok nyomán, korábbi álláspontját megfordítva megtiltotta hétfőn a brit védelmi minisztérium az irániak által március végén elfogott, majd két hét után elengedett brit tengeri járőregység katonáinak, hogy pénzért eladják sztorijaikat a sajtónak.

Előzőleg az alakulat egyetlen női tagja, a 26 éves Faye Turney - még a tárca engedélyével, meg nem erősített hírek szerint 100 ezer fontért - mondta el a vele történteket a The Sunnak, a legnagyobb brit bulvárlapnak és az ITV kereskedelmi tévének. A nő elmesélte, megalázó bánásmódnak, folyamatos lelki terrornak vetették alá.

A védelmi tárca "kivételes engedélyét", amely hivatalosan lehetővé tette a 13 napig fogva tartott alakulat tagjainak, hogy pénzért eladják a sajtónak megpróbáltatásaik történetét, ellenzéki politikusok és az Irakban meghalt brit katonák hozzátartozói hevesen bírálták.

A konzervatív ellenzék szerint a sztorik hatalmas összegekért történő értékesítése aláássa a brit haderő nemzetközi tekintélyét, a háborús katonaáldozatok családtagjai közül többen pedig többen viszolygásuknak adtak hangot amiatt, hogy az iraki háború a védelmi minisztérium engedélyével "médiacirkusszá" válik.

Des Browne védelmi miniszter hétfő este bejelentette: amíg ebben az ügyben nem dolgoznak ki egyértelmű útmutatást, a hadsereg aktív tagjai a továbbiakban nem adhatnak el pénzért sztorikat a sajtónak.

Az arab nyelven sugárzó al-Álam iráni műholdas televízió egyébként a hétvégén újabb felvételeket sugárzott a haditengerészekről, amelyeken a britek pingpongoznak, sakkoznak, melegítőruhában egy szőnyegen ülve húst esznek, vagy éppen a Liverpool-Arsenal angol labdarúgó-mérkőzést nézik a tévében. Irán szerint a képsorok cáfolják a hazatért katonák nyilatkozatait, és a fogva tartásuk alatt az őket körülvevő "nyugalom és szabadság" légkörét mutatják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS