2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy hete feloszlatta az ukrán parlamentet: Juscsenko polgárháborút idézhet elő az ellenzék szerint

2007. április 10. 11:40, utolsó frissítés: 11:40

Polgárháború veszélyére figyelmeztetett, és nemzetközi közvetítők, illetve megfigyelők Ukrajnába hívását kérte hétfőn a nemzethez intézett felhívásában az ukrán parlamenti többség. A honatyák alkotmányellenesnek nevezték Viktor Juscsenko ukrán elnök egy héttel ezelőtti rendeletét a törvényhozás feloszlatásáról.

A oroszbarát kormánykoalíció pártjainak képviselői és a frakción kívüli honatyák hétfőn rendkívüli parlamenti ülést tartottak, hogy megvitassák az országban kialakult helyzetet.

Az eredetileg április 17-re meghirdetett tanácskozáson a 450 képviselőből 258 vett részt. A tanácskozáson felhívással fordultak a nemzethez, az európai országok parlamenti elnökeihez, állam- és kormányfőihez és az Ukrajna biztonságát garantáló államok vezetőihez, nemzetközi és parlamentközi szervezetekhez.

A felhívásban alkotmányellenesnek nevezték az ukrán elnök egy héttel ezelőtti rendeletét a törvényhozás feloszlatásáról, hangoztatva, hogy "az államfő tudatosan és nyíltan kilépett az alkotmány keretei közül." Az események fejlődése veszélyességének tudatában - az ország szuverenitásának és területi sérthetetlenségének veszélyeztetése miatt - "intézkedések meghozatalát kérjük, amelyek megfelelnek az általános demokratikus értékeknek és a nemzetközi jog alapelveinek" - fogalmaztak a képviselők a dokumentumban, amelyben kérték hivatalos közvetítők és megfigyelők Ukrajnába küldését.

Viktor Juscsenko szombaton közölte, hogy nem hajlandó megváltoztatni azt a döntését, amelynek értelmében feloszlatta a parlamentet. A húsvét alkalmából egy kijevi székesegyházból egyenes televíziós adásban közvetített beszédében hangoztatta, hogy döntése törvényes és alkotmányos. Nincs semmiféle polgári és biztonsági konfrontáció, és mint mondta, garantálja, hogy ne is legyen. Rámutatott: a végrehajtó erők kizárólag az ő utasításait teljesítik.

Hétfői tanácskozásukon a törvényhozók leszögezték, csak akkor támogatnak egy előrehozott parlamenti választást, ha azzal egyidejűleg államfőválasztást is tartanak. Egyben követelték, hogy írjanak ki népszavazást Ukrajna NATO-ba való belépéséről.

Viktor Janukovics kormányfő támogatói a rossz időjárásra hivatkozva hétfőn lemondták a Kijev főterére aznapra szervezett nagygyűlésüket, amellyel a parlament feloszlatását kimondó államfői rendelet ellen kívántak volna tiltakozni. Az ukrán ellenzék, amely támogatja az államfő szándékát az új törvényhozási választások megtartására, mára tervez nagygyűlést az ukrán fővárosban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS