2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jó sztori a brit tengerészek iráni fogsága: százezrekért mesélhetnek a sajtónak

2007. április 09. 09:06, utolsó frissítés: 2007. április 10. 12:05

Megalázó bánásmódról és folyamatos lélektani zsarolásról számolt be hétfőn megjelent sajtónyilatkozatában az irániak által március végén elfogott, majd két hét után elengedett brit tengeri járőregység egyetlen női tagja, akivel elmondása szerint őrei kegyetlen színjátékkal azt is elhitették, hogy már a koporsóját készítik.

A 26 éves Faye Turney tengerészgyalogos tiszthelyettes, akinek beszámolóját a The Sun hétfői kiadása közli, a tizenöt brit katona közül elsőként lépett a nyilvánosság elé sztorijával a brit védelmi minisztérium heves bírálatokat kiváltó engedélye alapján.

A védelmi tárca - amelynek döntését ellenzéki politikusok és az Irakban meghalt brit katonák hozzátartozói körében általános megrökönyödés és tiltakozás fogadta - a hétvégén hivatalosan engedélyezte a Perzsa-öbölben határsértés címén március 23-án elfogott és 13 napig fogva tartott alakulat tagjainak, hogy pénzért eladják a sajtónak megpróbáltatásaik történetét.

Faye Turney a The Sunnak, a legnagyobb brit bulvárlapnak és az ITV kereskedelmi tévének - nem megerősített értesülések szerint 100 ezer fontért - adott exkluzív interjút a vele történtekről.

Turney elmondta: nem sokkal elfogása után az irániak elkülönítették őt társaitól, szemét bekötötték, megparancsolták neki, hogy alsóneműjéig vetkőzzön le, majd egy 180X160 centiméter területű cellába zárták.

Elszigeteltségi érzését fogva tartói azzal is fokozták, hogy azt mondták neki: társai már visszatérhettek Nagy-Britanniába, és az egységből csak ő maradt Iránban. Elmondása szerint végig attól tartott, hogy megerőszakolják.

Turney szerint minden éjjel kihallgatásnak vetették alá, és egy iráni tisztviselő azt kérdezte tőle: miként vélekedik arról, hogy meghaljon a hazájáért.

Halálfélelmét még szándékosan fokozták is. A brit katonanő szerint egyik reggel fafűrészelést és kopácsolást hallott, majd egy nő megmérte testméreteit és az adatokat kikiabálta valakinek a cellán kívülre.

"Meg voltam győződve arról, hogy a koporsómat készítik" - mondta Faye Turney a hétfői The Sunnak.

A beszámoló szerint kihallgatói az ötödik napon választás elé állították: vagy "bevallja", hogy iráni vizeken tartózkodott elfogása idején, és ez esetben két héten belül hazatérhet, vagy kémkedés vádjával bíróság elé állítják.

Elmondta: "rettenetes dilemma" volt ez számára, mivel félt, hogy ha enged, otthon mindenki gyűlölni fogja. Ugyanakkor ez volt az egyetlen esélye arra, hogy - betartva hároméves kislányának tett ígéretét - gyermeke május 8-ai születésnapjára hazatérhessen - tette hozzá.

A válság idején sugárzott iráni tévé- és rádióbeszámolók szerint a 15 brit mindegyike "beismerte", hogy a járőralakulat megsértette az iráni tengeri határt.

A volt brit foglyok hazatérésük utáni közös sajtótájékoztatójukon ugyanakkor elmondták: azzal kényszerítették őket az iráni tengeri határ megsértésének beismerésére, hogy ellenkező esetben hét év börtön vár rájuk. Emellett bekötött szemmel, összekötözött kézzel falhoz állították őket, és az őrök jól hallhatóan kibiztosították fegyvereiket, így a túszok azt hitték, hogy ki fogják őket végezni.

A The Sunday Times értesülése szerint a 15 brit katona összesen akár 250 ezer fontot is kereshet a lapokkal és a tévétársaságokkal kötendő publikációs szerződésekkel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS