2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megerősítette az ETA : vállalja a kötelezettségeket és a tűzszünet betartását

2007. április 09. 08:45, utolsó frissítés: 08:45

"Ha megszűnnek a Baszkföld elleni támadások, készek vagyunk újabb kötelezettségeket vállalni egy erőszakmentes forgatókönyv érdekében" - közölte az ETA két illetékese a Gara című baszk lapban vasárnap, a baszk haza napján közölt interjúban.

Az ETA nevében megerősítették a szakadár szervezet 2006. március 24-én bejelentett valamennyi kötelezettségvállalását. Ezen a napon lépett életbe az ETA által meghirdetett tűzszünet, amely a december 30-án a madridi repülőtéren elkövetett, két halálos áldozatot követelő merénylettel szakadt meg.

Az ETA a békefolyamat akadályozásával vádolta meg a kormányzó szocialistákat és a mérsékelt Baszk Nacionalista Pártot (PNV). A szervezet leszögezte, hogy nem tudja elképzelni a május végi baszkföldi önkormányzati választásokat a "függetlenségpárti baloldal" nélkül. "Ez a (béke)folyamat végét jelentené" - szögezte le a szervezet. A spanyol kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy az ETA politikai szárnya, a betiltott Batasuna induljon a választásokon.

Az észak-spanyolországi és délnyugat-franciaországi Baszkföldön független állam létrehozásáért közel negyven éve harcoló szervezet számláját feltehetően 819 ember halála terheli. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS