2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szovjet birodalom feltámasztásáért tüntettek fiatalok Moszkvában

2007. április 09. 08:29, utolsó frissítés: 08:29

Nacionalista csoportok több száz fiatal tagja tüntetett erős rendőri felügyelet mellett vasárnap Moszkva központjában az egykori szovjet birodalom feltámasztását követelve.

Az orosz főváros központjában a hűvös időjárás és havas eső ellenére mintegy négyszáz fiatal gyűlt össze a tüntetésre, amelyet több száz rendőr a közelből kísért figyelemmel.

A megmozdulás részvevői többek között "Jönnek az oroszok!" és "A holtak feltámadnak" feliratokat tartottak magasba - nyilvánvaló utalásként a húsvétra, valamint Oroszország régi dicsőségének feltámasztására. Alekszandr Dugin, az Eurázsia Mozgalom vezetője és más szónokok a tüntetésen arra szólítottak fel, hogy Oroszország terjessze ki befolyását a többi volt szovjet tagköztársaságra.

A csoport vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az orosz kormány támogatásán kívül nincs más politikai céljuk.

Vlagyimir Putyin elnöksége alatt Oroszország egyre határozottabb szerepet kezdett játszani az egykori szovjet tagköztársaságok életében, s dühösen ellenszegül annak, hogy az Egyesült Államok - moszkvai megítélés szerint - orosz érdekövezetre próbálja kiterjeszteni befolyását. Ez a politika meglehetősen népszerű a letűnt Szovjetunió világméretű hatalma és tekintélye iránt nosztalgiát érző orosz lakosság körében. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS