2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elsüllyedt a zátonyra futott görög hajó, a főtisztek ellen vádat emelnek

2007. április 07. 18:35, utolsó frissítés: 18:35

A Sea Diamond, amely csütörtökön sziklazátonyra futott Szantorini partjai közelében, péntek hajnalban elsüllyedt. A görög parti őrség csaknem mindenkit - 1153 embert - kimentett a zátonyra futott, majd süllyedni kezdő Sea Diamond tengerjáró hajóról, két francia turistát - egy 45 éves férfit és 16 éves lányát - azonban nem találtak. A két francia a hajó zátonyra futásakor az egyik alsó fedélzet alatti kabinban tartózkodott, ott lepte meg őket a betörő víz, s valószínű, hogy megfulladtak.

A mentőbúvárok péntek délben felhagytak az eltűntek utáni kutatással, mivel a hajó instabillá vált és lejebb csúszott egy tenger alatti lejtőn. "Az orr jelenleg 50 méteres mélységben fekszik a tengerfenéken, míg a tat mintegy 150 méter mélyen van" - közölték a mentőszolgálatok a görög televízióban.

A Louis Cruise Line cég tulajdonában lévő, Görögországban bejegyzett, 22 412 tonnás Sea Diamondnak alig néhány percnyi útja lett volna már csak hátra csütörtökön a turisták által kedvelt festői sziget partjainál való kikötésig, amikor zátonyra futott.

A hajótársaság közlése szerint 730 amerikai turista, 120 francia és 115 spanyol utazott hajón. Ausztrálok és britek is voltak a fedélzeten, német állampolgárok azonban a korábbi jelentésekkel ellentétben nem, ezt jelezte legalábbis Németország athéni nagykövetségének szóvivője.

350 hajótörött már péntek délelőtt megérkezett Pireuszba egy másik hajó fedélzetén. Hetven utas nem volt hajlandó a történtek után újra hajóra szállni, őket repülővel szállították el.

A Sea Diamond 200 méter mélyre süllyedt a tengerben. Elsüllyedése nyomán olajszennyezés fenyegeti a tenger vizét. Becslések szerint hozzávetőleg 350 köbméter olaj lehet az elsüllyedt hajó üzemanyagtartályaiban.

A hajó kapitánya és öt további tisztje ellen a görög ügyészség gondatlan veszélyeztetésért emelt vádat. A vád szerint a hat tengerésztiszt megsértette a nemzetközi hajózásbiztonsági szabályokat, és ezzel okozójává vált a hajótörésnek, illetve az abból fakadó környezetszennyezésnek - jelentette a görög állami NET TV. A vádlottak szabadlábon várhatják perük tárgyalását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS