2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai high-tech cégek több vízum kiadását követelik

2007. április 06. 10:27, utolsó frissítés: 10:27

Amerikai high-tech cégek több beutazási vízum kibocsátását követelik külföldi szakemberek számára a washingtoni törvényhozástól - számolt be a Los Angeles Times csütörtökön.

Sok amerikai cég külföldön keres magasan képzett szakembereket - mások mellett mérnököket, építészeket, programozókat és tudósokat -, mivel a gyorsan bővülő high-tech ágazatok kereslete meghaladja a hazai munkaerő-kínálatot. Az érintett vállalatok azért lobbiznak Washingtonban, hogy a kongresszus növelje meg a H-1B jelű, hat évre szóló vízumok évi 65 ezres keretét.

Sharon Rummery, a bevándorlási hatóság szóvivője közölte, hogy idén néhány óra alatt lecsaptak az amerikai cégek a partnereiknek nyújtandó vízumokra, tavaly májusban, 2005-ben augusztusban merült ki a vízumkeret.

Az évekkel ezelőtt megállapított 65 ezres kereten felül 20 ezer beutazási engedélyt kaphatnak az Egyesült Államokban magiszteri vagy magasabb egyetemi fokozatot szerzett diplomás szakemberek.

Connie Williams, a mobiltelefonok számára integrált áramköröket fejlesztő és gyártó Skyworks Solutions személyzeti tanácsadója szerint meg kellene változtatni a vonatkozó törvényt. "Nem arról van szó, hogy valaki bejön az országba tányérokat mosogatni, a vezető tudományok területén kellenek szakemberek" - mondta. Williams tapasztalata szerint a legtöbb high-tech cég szakemberhiánnyal küzd.

A képviselőházban már benyújtottak egy kétpárti kezdeményezést, amely először 115 ezerre, majd 180 ezerre emelné a kiadható H-1B vízumok számát a matematika, a műszaki tudományok és a technológia területén magasan képzett szakemberek számára.

Az amerikai törvényhozók véleménye azonban megoszlik a kérdésben. Egy másik, ugyancsak kétpárti javaslat korlátozná a vízumkeretet azon az alapon, hogy a külföldiek amerikaiaktól veszik el az álláslehetőségeket. A kezdeményezők amerikai szakemberek alkalmazására is köteleznék a cégeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS