2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megérkeztek Londonba az iráni fogságból kiszabadult brit tengerészek

2007. április 05. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

Csaknem kétheti fogság után, csütörtökön hazaérkezett Nagy-Britanniába az a tizenöt brit tengerészgyalogos és haditengerész, akiket az iráni forradalmi gárda ejtett foglyul a Perzsa-öbölben március végén.

A katonák a British Airways menetrendszerű teheráni járatán érkeztek délután a londoni Heathrow repülőtérre. Itt a királyi haditengerészet két Sea King helikopterébe szálltak át, amelyek egységük délnyugat-angliai támaszpontjára szállították őket; itt vártak rájuk családtagjaik is.

Tony Blair brit miniszterelnök a katonák hazaérkezésével egy időben, a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt adott sajtónyilatkozatában először a Bászra környékén, pokolgépes merényletben aznap meghalt négy brit katonáról szólt. Kijelentette: jóllehet egyelőre túl korai annak megítélése, hogy e merényletet olyanok követték-e el, akiket az iráni rezsimből támogat valaki, az összképből azonban az derül ki, hogy "az iráni rezsimen belül legalábbis egyes elemek" támogatják, pénzelik és fegyverrel látják el az iraki terrorizmust.

A kormányfő szerint a brit katonák elfogása után London "két nyomtávon haladó" stratégiát követett: egyrészt nyílt volt a kétoldalú párbeszédre Iránnal, másrészt nemzetközi támogatást és nyomásgyakorlást mozgósított az ENSZ-ben és az EU-ban, valamint az Egyesült Államok és más szövetségesek körében.

Blair szerint "igencsak naiv", aki azt gondolja, hogy a brit katonákat szabadon engedték volna e két stratégiai elem jelenléte nélkül is. Hozzátette: a katonák szabadulása érdekében London nem kötött semmilyen alkut vagy "mellékmegállapodást" Iránnal.

Irán március 23-án azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az ellenőrzési tevékenység közben iráni vizekre hatolt be. A foglyul ejtettek között egy katonanő is volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS