2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is érzékelhető volt a klímaváltozás hatása az Északi-sarkon

2007. április 05. 16:54, utolsó frissítés: 16:54

A felmelegedés hatásai ezen a télen is egyértelműen észlelhetők voltak az Északi-sarkvidéken. A tél idején képződő jégpáncél kiterjedése márciusban ismét jelentősen elmaradt a sok évi átlagtól - állapították meg a Colorado államban működő National Sea and Ice Data Center (NSIDC) kutatói. A jégpáncél kiterjedése márciusban alig valamivel haladta meg az eddig mért legalacsonyabb méretet, a 2006-osat.

Az NSIDC adatai szerint idén márciusban 14,7 millió négyzetkilométer volt a jégpáncél kiterjedése, hét százalékkal kisebb, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlaga.

Szakértők megállapították, hogy egyértelmű az Északi-sark "sapkájának" olvadása, és úgy tűnik, hogy gyorsul a trend, ami világos jele a felmelegedésének - jelentette ki Walt Meier kutató.

Számos szakértőnek az a véleménye, hogy a sarkvidéki jégmező olvadása még gyorsítani is fogja a melegedést. A nagy kiterjedésű jégmezők visszaverik a nap sugárzását. A kevesebb jég a sarkokon a Föld erősebb felmelegedését jelenti.

A sarkvidéki jég olvadása emellett veszélyezteti bizonyos állatok - jegesmedvék és fókák - életterét. A tudósok megállapították, hogy a kanadai Hudson-öbölben a jegesmedve-populáció 1989 és 2004 között 22 százalékkal csökkent, az állatok száma ma már mindössze 950. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS