2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ABC News: Amerika titokban Irán elleni fegyveres akciókat segít

2007. április 04. 08:23, utolsó frissítés: 08:23

Az ABC News értesülése szerint az Egyesült Államok titokban egy olyan pakisztáni fegyveres csoportot "lát el tanácsokkal és bátorít", amely már több rajtaütést hajtott végre a szomszédos Iránban.

A hírcsatorna amerikai és pakisztáni felderítési forrásokra hivatkozva helyi idő szerint kedden arról számolt be: a beludzsi törzs tagjaiból szerveződött Dzsundullah (Allah Hadserege) nevű fegyveres csoport az Iránnal határos Beludzsisztán pakisztáni tartományból indítja akcióit, amelyek során már több iráni katonát elfogtak vagy megöltek. Az ABC híre szerint az amerikai hírszerzés annyit elismer, hogy együttműködést alakítottak ki a csoporttal az esetleg a térségben rejtőző al-Kaida-terroristák felkutatására.

Az ABC News név nélküli amerikai kormányforrásokat is idézett, amelyek szerint az Egyesült Államok nem nyújt közvetlen pénzügyi támogatást a fegyveres csoportnak, mivel ehhez elnöki utasítás és kongresszusi jóváhagyás szükséges. Washingtont viszont 2005 óta "szoros kapcsolat" fűzi annak vezetőjéhez, Abd al-Malik Regihez.

A hírcsatorna megszólaltatta Alexis Debat terroristaellenes szakértőt, aki azt mondta: Abd al-Malik Regi valószínűleg egy néhány száz fős gerillacsoport élén áll, és Irán területére behatolva támadásokat szervez iráni katona- és felderítő tisztek ellen, akiket elrabolnak és kivégeznek, többnyire videokamera előtt.

Debat értékelése szerint az egykor a tálib mozgalomban harcolt Regi - aki azt állítja, személyesen végezte ki néhány iráni foglyát - részben drogkereskedő, részben tálib és szunnita indulatok vezérlik. Csoportja vállalta magára februárban egy merényletet az iráni Zahedan városában, amelyben az iráni Forradalmi Gárda 11 tagja vesztette életét.

Az ABC pakisztáni kormányforrásokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy az Irán elleni titkos támadások is szerepeltek a tárgyalások napirendjén Dick Cheney amerikai alelnök és Pervez Musarraf pakisztáni elnök februári találkozóján.

Az amerikai hírcsatorna úgy értesült "törzsi forrásokból", hogy a pénzügyi támogatás olyan iráni emigránsokon keresztül jut el a Dzsundullah vezéréhez, akiknek kapcsolatai vannak Európában és a Perzsa-öböl menti államokban.

Az ABC híre szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szóvivője leszögezte: a CIA-nak nincs köze a pakisztáni csoport működéséhez, és az Egyesült Államok nem nyújt számára pénzügyi támogatást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS