2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Fehér Ház cáfolta, hogy nagypénteken megtámadná Iránt

2007. április 04. 08:13, utolsó frissítés: 08:13

A washingtoni Fehér Ház kedden határozottan cáfolta, hogy a közeli napokban támadást tervezne Irán ellen. Tony Fratto szóvivő kijelentette: nem igazak azok a tömegtájékoztatásban megjelent értesülések, amelyek szerint Washington már felkészült a "Harapás" fedőnévre keresztelt hadműveletre, amit nagypénteken indítanának.

A szóvivő keddi sajtóértekezletén az erre vonatkozó újságírói kérdést inkább április tréfának vette, mint ahogy válasza is hasonlóan vicces volt, kijelentvén: "csak nem most pénteken".

A Komszomolszkaja Pravda többmilliós példányban megjelenő moszkvai lap például kedden internetes honlapján (www.kp.ru) megjelent írásának már azt a címet adta: A harmadik világháború április 6-án reggel 4 órakor kezdődik? A lap beszámolója szerint amerikai és nyugati tv-csatornák azt állítják, a Pentagon erre az időpontra tűzte ki iráni objektumok bombázásának a megindítását. Az orosz lap arról adott hírt, hogy a szenzációs hírről e tv-csatornák újságírói az izraeli titkosszolgálatokhoz közel álló kollégáiktól szereztek tudomást. Az izraeli titkosszolgálatok viszont a maguk részéről azt állítják, hogy az orosz felderítés osztotta meg velük e titkot - írja a bulvárlap.

A Fehér Házhoz közeli sajtó nem hisz egy Irán elleni támadásban. Ennek alátámasztására tapasztalt újságírók arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen akcióhoz nem lehetne megszerezni az amerikai kongresszus támogatását, ahol a demokrata ellenzék van többségben, és a lakosság sem helyeselne egy újabb külföldi beavatkozást. Amennyire tudni lehet, egy ilyen forgatókönyvet nem támogatna a Pentagon sem, beleértve a védelmi minisztérium vezetését is.

Az orosz vezérkari főnök szerint az Egyesült Államok nem tudna győzni egy Iránnal vívott katonai konfliktusban, még ha a Perzsa-öbölben összevont haderői képesek is érzékeny csapásokat mérni a területére.

"Lehet súlyos károkat okozni Irán katonai és ipari potenciáljában, de győzni nem lehet" - mondta Jurij Balujevszkij kedden Moszkvában az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Az esetleges csapások ugyanis "visszahatásokat" váltanának ki az egész világon - intett az orosz hadsereg-tábornok, aki szerint az Egyesült Államok éppen ezért "nagy politikai hibát" követne el, ha elszánná magát arra, hogy csapásokat mérjen Irán területére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS