2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Laridzsáni: nem állítják bíróság elé a tengerészeket, ha a britek a diplomáciát választják

2007. április 03. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

Nincs szükség az Irán által elfogott brit katonák bíróság elé állítására, mivel az ügy diplomáciai eszközökkel is megoldható, ha London is ezt az utat követi - mondta hétfő este egy vezető iráni politikus, aki egyben - teheráni részről elsőként - hajlandóságot mutatott annak megvitatására is, hogy a tizenegyedik napja fogságban lévő britek valóban behatoltak-e iráni területi vizekre. Ali Laridzsáni Londonban idézett nyilatkozata után a brit külügyminisztérium kifejezte tárgyalási készségét.

Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára, aki hazája főtárgyalója is a vitatott nukleáris fejlesztési program ügyében, a brit Channel 4 kereskedelmi tévének hétfő este adott élő interjúban kijelentette: Irán elsőbbséget ad a helyzet megfelelő diplomáciai csatornákon történő megoldásának, és nem érdekelt abban, hogy "ez az ügy még tovább bonyolódjék".

A magas rangú iráni politikus szerint Teherán "egyértelműen nem arra törekszik", hogy a 15 brit tengerészgyalogost és haditengerészt bíróság elé állítsa, "kivéve, ha a brit kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a problémát ne diplomáciai módon oldja meg".

Laridzsáni szerint olyan delegációra lenne szükség, amellyel tisztázni lehetne, hogy a brit katonák behatoltak-e az iráni területi vizekre, vagy sem. Laridzsáni megerősítette ugyanakkor a hivatalos iráni véleményt, miszerint a brit egység iráni vizeken tartózkodott, és közölte: Teheránnak garanciákat kell kapnia arra, hogy ilyen határsértések nem következnek be ismét.

Laridzsáni hétfő esti nyilatkozata után a brit külügyminisztérium első reagálásában annyit közölt, hogy tanulmányozza az iráni politikus kijelentéseit, mindazonáltal London osztja azt a véleményt, hogy kétoldalú eszmecserével kell diplomáciai megoldást találni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS